A NASA atomerőműveket terveztet a Holdra

Három nyertes cég mutathatja be a maga koncepcióját: Holdon használatos atomerőmű tervezésére.

Az atomenergia az utóbbi időkben nem örvend túl jó megítélésnek, bár egyesek szerint megfelelő tőke és fejlesztés mellett a karbonsemlegességi célok elérésének egyik remek eszköze lehetne.

Egyes szakértők szerint az atomenergia problémái kevésbé okoznak gondot a Holdon, ezért aztán a NASA három nyertes céget is megbízott azzal, hogy egyelőre csak koncepcióként, de tervezzen Holdon használatos atomerőművet.

Ilyen rendszert a Lockheed Martin, a Westinghouse és az IX tervezhetnek, a maguk saját partnereivel – minden munkáért 5 millió dollárt fizetnek, a projektek 1 évet vehetnek igénybe.

A NASA projektjét az USA energiaügyi minisztériuma is segíti, egy 40 kilowattos rendszert terveznének, amely legalább egy évtizedig működne, folyamatosan.

A tervezett rendszer nem tűnik nagynak, de akár csoportokban is telepíthetnék egy holdbázis kiszolgálására, és fontos szerepet kaphatna a NASA Artemis-programjában és a tudományos küldetéseken. Szakértők szerint a Holdon használt energiaforrások földi problémái még nagyobbak, ezért is fontos, hogy folyamatosan, napfény nélkül és zord körülmények között is működőképes megoldás szülessen. Természetesen az ötletnek rengeteg kritikusa van a médiamegjelenések óta.

A NASA szerint a mostani eredményeket hosszú hatótávolságú, mélyűri felfedezést szolgáló űrhajók meghajtórendszeréhez is bevethetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények