Meghalt a blade-szerver feltalálója

Christopher G. Hipp
Christopher G. Hipp

Kedden kerékpározás közben rosszul lett és meghalt Christopher Hipp, akit a blade-szerver-architektúra megalkotójának tartanak. A Houstonban született, autodidakta számítógépes szakember 47 éves volt – írja a New York Times.

Hipp nevéhez kötik az adatközpontok hatékonyságát jelentősen javító blade-szerver-koncepció kidolgozását. Az egyetemi tanulmányokba csak belekóstoló későbbi szerverreformer az 1980-as években először grafikus tervezőként kezdett dolgozni. 1995-ben gründolta első számítógépes vállalkozását, mely a Silicon Graphics (SGI) nagy teljesítményű rendszereit forgalmazta Dallasban.

Két társával, John Harkey-vel és a John Crackennel 1999-ben alapította meg a RocketLogix – később RLX Technologies – nevű vállalatot, mely kis fogyasztású, sűrű szerverek megalkotását tűzte zászlajára. A blade-koncepciót ekkoriban fejlesztett ki, és szabadalmaztatta, a cég pedig 2001 májusában mutatta be első termékét. Egy évvel később Hipp otthagyta az RLX-et, és átköltözött a Szilícium-völgybe, hogy új utakat kereső, informatikai start-up vállalkozások alapításánál bábáskodjon. „Látnok volt, aki mindig azt kutatta, hogy hol születik majd meg a következő nagy ötlet. Számos céget segített a nagy ötletek megvalósításában” – nyilatkozta róla Mark Seager, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium informatikai igazgatója.

Az RLX-et 2005 októberében felvásárolta a Hewlett-Packard. Hipp azt állította, hogy az ügyleten egy centet sem keresett, mert a cégben birtokolt részesedése addigra a sorozatos kockázatitőke-befektetéseknek köszönhetően felhígult. A New York Times szerint sokat beszélt arról, mennyire csalódott, hogy sosem tudott igazán anyagi hasznot húzni a találmányából.

Hipp félprofi kerékpárversenyző volt. Halálának oka egyelőre nem ismert.

Előzmények

  • Dobogós az európai csúcsszámítógép

    Az aktualizált Top500-as listán két német gép is bekerült a tízes elitbe. A legerősebb rendszereket továbbra is az IBM gyártja.

  • Rámozdul az x86-ra a Fujitsu

    Blade-szerverrel újít a kivásárlása óta első, már globális termékbejelentését abszolváló Fujitsu, amely azért nem építi le a PC-bizniszt sem. Kockák Londonban.

  • Betör a Cisco a blade szerverek piacára

    A California kódnevű, Intel-bázisú Cisco blade szerver a virtualizált számítógépek és alkalmazások automatizálási és karbantartási folyamataiért lesz felelős.

  • Zsugorodik a szerverpiac

    A piac két számjegyű csökkenését mérték 2008 utolsó negyedévében.