Dobogós az európai csúcsszámítógép

Tegnap frissítették a világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló Top500-as listát. A tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai által évente kétszer aktualizált toplistán két új európai, pontosabban két új német gép is bekerült a legjobb tíz közé.

A legerősebb rendszer továbbra is az Új-Mexikó állam „hivatalos” madaráról, az amerikai gyalogkakukkról elnevezett IBM Roadrunner, mely másodpercenként 1,105 billiárd művelet végrehajtására képes. A közel 3 megawattot fogyasztó gépet olyan szimulációk futtatására használják, melyekkel kiválthatók az USA atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához szükséges földalatti kísérletek. Megtartotta második helyét az 1,059 petaflops teljesítményű Cray XT5 Jaguar is, bár a jelenleg 45 ezer darab négymagos AMD Opteron processzort és 362 terabyte memóriát tartalmazó, de folyamatosan bővített rendszer a közeljövőben megszerezheti az első helyet is.

Jugene

Rögtön a dobogó utolsó fokán indított a Németországban található Jülichi Kutatóközpontban nemrég üzembe állított új IBM Jugene, a legerősebb európai szuperszámítógép, amely jelenleg 825,5 teraflops teljesítményre képes. A német intézet egy másik új rendszere, a Bull és a Sun koprodukciójában épített, Intel Xeon processzoros Juropa is erősen kezdett: 274,8 teraflopsos eredményével a tizedik helyet szerezte meg. A tízes toplistán e két rendszeren kívül nincs nem egyesült államokbeli szereplő.

A hatodik egy másik Cray XT5-ös masina, a Tennessee-i Egyetem Nemzeti Számítógép-tudományi Intézetébe telepített Kraken (463,3 teraflops), mely a világ legerősebb egyetemi számítógépe. Ezt követi az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának IBM BlueGene/P masinája (458,6 teraflops), majd az AMD Opteron processzorokra épülő Sun SunBlade x6420 Ranger (433,2 teraflops). Új szereplőként a kilencedik helyen nyitott egy másik BlueGene/P-alapú rendszer, az energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában beüzemelt Dawn (415,7 teraflops).

A lista összeállítóinak közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb rendszert továbbra is a Hewlett-Packard szállította, de teljesítményben változatlanul az IBM vezet. Érdekes újdonság, hogy a legerősebb 50 gépből tízet a Cray gyártott.

A listán átvették a hatalmat a négymagos processzorokra épülő rendszerek: 383-an vannak. Kétmagos chip 102 nagyvasban dolgozik, és mindössze 4-ben található egymagos CPU. Négy szuperszámítógépben működik az IBM kilencmagos Cell processzora, két Cray által gyártott rendszerben pedig az AMD új hatmagos chipje. Ami a CPU-gyártók rangsorát illeti: a legtöbb gép (399) az Intel processzorait használja, a második helyen az IBM (55), a harmadikon pedig az AMD (43) áll.

Azóta történt

Előzmények