Magyar Telekom lesz a Matávból

Igaznak bizonyultak a korábbi sajtóhírek: az anyavállalat Deutsche Telekom névegyesítő stratégiájának megfelelően nevet változtat a Matáv. A távközlési szolgáltató ma közleményben tudatta, hogy igazgatósága döntést hozott a Matáv nevének Magyar Telekomra történő változtatásáról. Az elvi döntés értelmében a cég hivatalos neve Magyar Telekom Rt. lesz, a Matáv Csoport márkastruktúrája pedig várhatóan a Deutsche Telekom Csoport márkastruktúráját követi majd. A társaság nevéről a végső döntést a 2005. február 22-én tartandó rendkívüli közgyűlés hozza meg. A döntés eredménye egyúttal a T-márka teljes körű hazai bevezetése lesz, így olyan világszerte ismert márkák bevezetésére kerülhet sor Magyarországon mint a T-Com, a T-Systems és a T-Online.

Dr. Karl-Gerhard Eick, a Deutsche Telekom közép-kelet-európai leányvállalatokért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a névváltás nem jelent változást, illetve változtatási szándékot a Matáv tulajdonosi szerkezetében, a Deutsche Telekom továbbra is a társaság 59,21 százalékos tulajdonosa marad.

A névváltáshoz közvetlenül kapcsolódó működési költségeket a Deutsche Telekom viseli. A név- és márkaváltás költsége, valamint a DT Csoporttól kapott költségtérítés nettó alapon kerül elszámolásra, így ezek nem lesznek hatással a Matáv bevételi és EBITDA iránymutatásaira – áll a közleményben. A Matáv reményei szerint a névváltás pozitív hatással lesz a működési eredményre.

Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta: jelenleg folyik a névváltás előkészítése, s ha arra a februári közgyűlés áldását adja – amire a tulajdonosi viszonyok alapján minden esély megvan – májustól már új néven működhet a társaság. A névváltás ez említettek mellett az is indokolja, hogy a lakosság körében a Matávhoz számos negatív tényező tapad. Az intézkedés csak a Matáv nevet használó leányokat, illetve az Axelerót érinti, ám a kisebb, regionális szolgáltatókra nem vonatkozik.

A magyar telefonszolgáltató a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a jövőben éves licencdíjat fizet majd a DT-nek. Ennek összege az általánosan elfogadott szint alsó határát súrolja majd.

Azóta történt

Előzmények