Elszámolják az átszervezést a Matávnál

Rájár a rúd a Matávra: a Merrill Lynch tegnap rontotta le a részvény ajánlását vételről semlegesre, s kiderült az is, hogy a külföldi elemzők mintha nem vennék figyelembe az átszervezések költségét, így magyar kollégáiknál sokkal jobb eredményt várnak. Csütörtök reggel a Smith Barney is lépett, szintén leminősítette a Matáv-részvényt, ám a Merrill-lel szemben vételről egyenesen eladásra rontotta le az ajánlást.

Tegnap a Matáv-papír a kedvezőtlen hírek nyomán 1,8 százalékos eséssel 923 forinton zárt. A cég holnap rukkol elő negyedéves gyorsjelentésével, a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 32,9 milliárd forint nettó nyereségre számítanak, ami 43 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A Matáv a negyedik negyedévét várhatóan veszteséggel zárja az átszervezési és elbocsátási költségek könyvvitelben való megjelenése miatt. A külföldi elemzők azonban egyelőre nem veszik az egyszeri költségeket figyelembe, ami komoly eltérést okozhat az előrejelzések és a tényleges számok között.A Bloomberg által megkérdezett elemzők véleményeinek átlaga 9,07 milliárd forintos Matáv-veszteséget prognosztizál a negyedik negyedévre, amely döntően a bejelentett átszervezésekre (elbocsátásokra) képzett tartalékok egyszeri költsége miatt jön létre; természetesen a vezetékes piac negatív stagnálása sem tesz jót a Deutsche Telekom szárnyai alá tartozó cégcsoport eredményeinek. Érdekes azonban, hogy az egész éves eredménnyel szembeni várakozások terén a külföldi elemzők egyelőre nem veszik figyelembe az átszervezések mintegy 20-25 milliárd forintos költségét: a magyar elemzők 32,9 milliárd forintos átlagával szemben a külföldi szakemberek 60 milliárd forint körüli eredményt jósolnak.

 

Zékány András, az ING Bank elemzője szerint mindez azt jelentheti, hogy a Matáv pénteki gyorsjelentése mindenképpen csalódást fog kelteni külföldi befektetők szemében, hisz a profitvárakozások átlaga mindenképpen magasabb lesz a tényleges nyereségnél. (Mindez pedig nagy esést okozhat a részvény árfolyamában.) Zékány szerint nemcsak a nettó eredmény, de az osztalék terén is elmarad a Matáv a vérmes befektetői várakozásoktól, mivel a 70-76 forintos részvényenkénti osztalék helyett az 55-65 forintos osztalék sokkal valószínűbb, bár az éves nyereség valószínűleg még ezt sem fedezi. Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint sem tartható, hogy a Matáv nagyobb osztalékot fizessen ki hosszú távon, mint amekkora bevételt realizált. A szakember egyébként az utolsó negyedévre 7,8 milliárd forintos veszteséget jósolt a távközlési vállalat számára, míg Zékány ennél borúlátóbb, 10,8 milliárd forintos prognózist adott.

Azóta történt

Előzmények