Lebuktak a spammerek

Egy olyan spamküldő csoport ellen indult vizsgálat Ausztráliában, akik állítólag több mint kétmilliárd, Viagrát népszerűsítő spamet küldtek szét a világhálón. Az ausztrál hatóságok mostani bejelentése szerint a nyomozás során bizonyítékokat találtak arra, hogy a társaság székhelye az országban található.

Az ausztrál Távközlési és Médiahatóság (ACMA), mely a vizsgálatot végezte, nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan kik és hol folytatták ezt a gyakorlatot. Szóvivőjük bejelentése szerint a közvélemény akkor ismerheti majd meg az összes részletet, ha az ügy már a bíróság elé került.

A nyomozás akkor indult meg, amikor az OPTA holland távközlési bizottság, amely a spam szabályozásáért felel Hollandiában, felhívta az ausztrálok figyelmét arra, hogy a holland szervereken át érkező „hatalmas mennyiségű kéretlen, kereskedelmi jellegű elektronikus levél” küldéséért szerintük egy, az országban tartózkodó ausztrál állampolgár a felelős. Az ACMA, bár a leveleket Európából küldték, a vizsgálatot mégis Ausztráliára fókuszálta, hogy a lehetséges összefüggésre fényt deríthessenek. A feltárt bizonyítékok alapján úgy látják, hogy egy olyan ausztráliai csoport felelős a spamek küldéséért, akik szorosan együttműködtek európai ügynökségekkel. Az előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogy az érintett csoport esetében egy spamkampányban több mint kétmilliárd olyan e-mailt küldtek el, melyek elsősorban a Viagrát reklámozták. Ausztráliában a kéretlen levelek nagy tömegű küldését a büntető törvénykönyv Spam Act rendelkezése minősíti, s – a törvény életbe lépésétől, 2004. április 11-től számítva – napi 220 000 dollártól egymillió dollárig büntetheti az elkövetőket.

Az ACMA már nem először próbál meg határozottan fellépni a spammerek ellen, áprilisban ők indítottak eljárást Wayne Mansfield, a perthi Clarity1 társaság igazgatója ellen, akit 56 millió kéretlen reklámlevél elküldésével vádolnak.

Azóta történt

Előzmények