Győztek a spammerek

Kénytelen volt visszavonulót fújni egy kéretlen reklámlevelek ellen sajátos módszerekkel fellépő vállalkozás, miután a feldühödött spammerek ellentámadásba lendültek. Szakértők szerint az eset jól mutatja, hogy micsoda erőforrások állnak a spamküldők rendelkezésére.

A Blue Security tavaly nyáron indította el antispam programját. Erre a felhasználók e-mail címük regisztrálásával jelentkezhettek, jelezve, hogy a megadott postafiókban a kéretlen leveleket nem látják szívesen. A cég a regisztrált e-mail címeket úgy próbálta meg eltávolíttatni a spammerek adatbázisaiból, hogy az azokra érkezett minden egyes kéretlen levélre egy lemondó kérelemmel válaszolt. Mivel néhány hónap alatt félmillióan regisztráltak a szolgáltatásra, a spamküldőket elárasztották a válaszul küldött kérések. A Blue Security szerint a módszer jól működött, a tíz legnagyobb spamküldő közül hat hajlandó volt törölni az adatbázisából a cég listáján található címeket.

Azonban május elején ellentámadásba lendültek a reklámlevélküldők: ekkor a cég szerverei ellen nagyszabású DoS-támadást indított egy orosz spammer. (Az ilyen támadások során a kiszolgálókat kérések olyan tömegével bombázzák, amellyel egy idő után azok nem tudnak mit kezdeni.) Ezzel párhuzamosan fenyegető levelek futottak be az ügyfelek postaládáiba.

Mivel a Blue Security elleni támadások komoly fennakadásokat okoztak a cég szervereit hosztoló öt szolgáltatónál is – aminek köszönhetően más weboldalak és szolgáltatások is elérhetetlenné váltak –, a társaság úgy döntött, hogy enged a nyomásnak, és felhagy a spammerek elleni küzdelemmel. Szakértők szerint az eset jól mutatja, hogy a spammerek távolról irányítható – ún. zombi- – számítógépek kiterjedt hálózatával rendelkeznek, ami óriási hatalmat ad a kezükbe.

Azóta történt

Előzmények

  • Nyolc évet kapott a spammer

    A büntetésnek még nincs vége, jön a kártérítési per is.

  • Módosult a hazai spamtörvény

    Az idei évtől a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz kell fordulnunk, ha spammelnek bennünket.