SQL-chip: forradalom az adatbázis-kezelésben?

A NetworkWorld friss összeállítása tíz olyan, nyílt forráskódú megoldásokkal foglalkozó céget mutat be, melyekre a jövőben érdemes lesz odafigyelni, ugyanis kísérleteikből, egyedi termékeikből, szolgáltatásaikból akár jelentős piaci sikerek is születhetnek. A tíz cég közül néhányról már hallhattunk, a kiemelt vállalkozások közt szerepel például az IT caféban korábban már bemutatott, forgalomirányítók virtualizációjával, illetve Linux-alapú forgalomirányítókkal foglalkozó Vyatta éppúgy, mint a Red Hat által a héten felvásárolt, linuxos virtuális gépekben, valamint desktop-centralizációban utazó Qumranet. A legérdekesebb talán e feltörekvő cégek közül mégis az első helyen említett, kaliforniai székhelyű KickFire.

A cég a jelenleg körülbelül tizenegymillió aktív telepítést számláló MySQL-piacot célozza meg egyedi megoldásaival. A korábban a tárolóhálózatok (SAN) piacán tevékenykedő alapítók, Raj Cherabuddi és Joseph Chamdani hite szerint ahogy nő a MySQL-adatbázisokban tárolt adatok mennyisége, úgy nő az igény arra, hogy ezeket az adatokat üzleti döntések előkészítéséhez felhasználják. A MySQL azonban híján van az olyan, a nagyobb testvérekben (Oracle, Microsoft SQL Server) már rendelkezésre álló technológiáknak, mint az adattárház-szolgáltatások vagy a nagy teljesítményű lekérdezések és jelentések. A Kickfire által kínált beágyazott MySQL-es hardvereszköz radikális teljesítménynövekedést ígér felhasználói számára. A cég által gyártott eszközök lelke egy olyan, saját tervezésű SQL-chip, melynek az adatbázis-kezelésben betöltött szerepét nemes egyszerűséggel a 3D-s gyorsítókártyák számítógépes grafikában betöltött szerepéhez hasonlítják – nem véletlenül: mindkettő erősen párhuzamosított ún. stream elvű feldolgozást végez.

A párhuzamos végrehajtással, illetve a lekérdezések gyors, hardveralapú műveletekre való átírásával operáló SQL-chip segítségével a Kickfire eszközein az összetett lekérdezések legalább tízszer gyorsabban lefutnak, mint az általános célú processzorokra épülő rendszereken. A sajtóanyagok szerint az eddigi adattárház-megoldásokat behatároló teljesítmény-használhatóság-gazdaságosság szempontrendszer alapján a nagy teljesítményű, előre telepített, percek alatt beüzemelhető (varázslók segítik a felhasználót már az adatai migrálásában is), a komplett szerveres megoldásokhoz képest olcsó, hardveres és szoftveres újításokat egyaránt felvonultató MySQL készülékek jelenthetik az ideális választást. Az eszköz teljesen kompatibilis a már létező MySQL-es szoftverekkel, a meglévő szkriptek és SQL-kódok az adatbázis-adminisztrátorok legnagyobb örömére a szokásos módon használhatóak maradnak. Az integrált megoldás további előnyeként emelik ki az egyszerű elhelyezést: az eszköz nem igényli a sztenderd adatközponti környezetet és a külső hűtést, normál körülmények közt is üzemeltethető.

Azóta történt

Előzmények