Linuxot a vállalati routerekre!

A mindennaposnak számító hírek könyvtárnyi mennyiségű anyagot halmoztak már fel arról, miként haladnak vagy nem haladnak a különféle Linux-változatok a világuralom felé a kereskedelmi Unixok vagy a Microsoft szoftvermegoldásainak ellenében, arról viszont nem, vagy csak igen keveset hallhatunk eddig, hogy a Linux olyan professzionális céleszközök kiváltására is alkalmas lehet, mint a Cisco vagy a Juniper Networks forgalomirányítói. A 2005-ben gründolt kaliforniai Vyatta Inc. azonban Linux-alapú szoftveres forgalomirányítási megoldásával új távlatokat nyitott a Linux rendszerek üzleti felhasználása terén. A cég nemrég jelentette be, hogy IBM System X 3550 blade szerveren saját, Debian Linuxra épülő disztribúciója meggyőzőbb 10 Gb/s-os hálózati teljesítményt nyújt a Cisco 7200-as szériájú forgalomirányítóknál.


A xorpsh felület a Vyatta VC3-ban

A Vyatta disztribúciói ennek ellenére aligha számítanak forradalmi újdonságnak, rendszereik standard x86-os architektúrán futtatható céldisztribúciók, amelyeket a hálózati eszközök világában jártas szakemberek számára ismerős parancssoros felülettel és webes konfigurációs felülettel is elláttak. A Cisco IOS-szel versengő új hálózati OS gyakorlatilag egy lecsupaszított Debian Linux, amely támogatja a Sangoma T1/E1-es PCI interfészeit, a Neterion Xframe E 10Gb/s PCI Express kártyáit, az Intel egy-, két- és négyportos hálózati kártyáit és egyéb, megbízható Linksys, Dlink, Airlink, US Robotics és Netgear 10/100/1000 Mb/s-os PCI és PCI Express buszos Ethernet kártyákat. A forgalomirányítási funkciók konfigurációs felülete a XORP Project eredményeire épül, segítségével a statikus forgalomirányításon túl a dinamikus RIP, OSPF és BGP protokollok is beállíthatóak, a rendszer ismeri az Ethernet, PPP, PPPoE, HDLC, Frame Relay, GRE beágyazásokat, képes IPSec VPN-ek vagy VLAN-ok kezelésére, sávszélesség-szabályozásra (QoS), tűzfalazásra, címfordításra (NAT), távolról SSH-n és weben keresztül menedzselhető, és támogatja az SNMP-n keresztüli felügyeletet is. A teljes rendszer egyetlen konfigurációs fájl segítségével beállítható.


Webes interfészbeállítás

A hálózati disztribúció összeállításán és további fejlesztésén túl a Vyatta valódi érdeme, hogy terméktámogatást nyújt a szoftverhez, illetve saját (Vyatta 514) és egyéb gyártók x86-os hardverein előre telepített, azonnal konfigurálható, komplett forgalomirányítási megoldásokat szállít. Jelenleg a forgalomirányítók piacán megszokott, hogy a hardvert és a szoftvert ugyanaz a cég szállítja, a kettő együtt alkot hálózati terméket, a Cisco routerekhez például az IOS, a Juniper Networks termékeihez a JunOS operációs rendszer jár, minden gyártó csak a saját hardvereit és a saját szoftvereit támogatja. Ezt változtatja most meg a Vyatta azzal, hogy szabványos, széles körben elterjedt hardverplatformra kínál nyílt forrású forgalomirányító szoftvert.

A manapság használt vállalati routerekkel szemben a Vyatta linuxos rendszere szinte behozhatatlan előnyben van a virtualizáció terén. Míg a hagyományos forgalomirányítókban használt hardverplatformokhoz nincsenek vagy csak korlátozottak a virtuális megoldások, az igen elterjedt x86-os hardverplatformra építő Vyatta esetében több versengő virtuális hardverplatform-megoldás – például a VMvare vagy a Xen – is létezik, így teljes hálózatok építhetők fel végpontokkal és a komplett hálózati infrastruktúrával együtt pusztán virtuális gépekből akár demonstrációs, tesztelési vagy konszolidációs céllal.

Azóta történt

Előzmények