Katrina Search – a Google segít a túlélőknek

A New Orleanst elpusztító Katrina hurrikán tombolása után több százezer ember próbál az interneten keresztül információt szerezni családtagjainak, ismerőseinek sorsáról. A Google speciális keresője kimondottan a katasztrófával kapcsolatos weboldalakat szemlézi és ezekről adja a találatokat. A személyek keresésére kialakított részben az összes rendelkezésre álló nyilvános adatbázis – többek között a nemzetközi vöröskereszté – adatai megtalálhatók, ezek segítenek az eltűntek nyomaira bukkanni.

A Katrina Search főoldaláról link mutat a legnagyobb személyadatbázis-honlapra, a www.katrinasafe.com-ra. A szomszédos államokba menekült túlélőknek itt javasolják a regisztrációt, hogy megtalálhatók legyenek a kereső segítségével. A site felépítéséhez és üzemeltetéséhez több technológiai óriás – a Microsoft és a Dell is – segítséget nyújtott.

A Google-hez hasonló keresőoldalak közül a Lycos a múlt héten szintén a hurrikán áldozatainak segítségére sietett egy saját keresővel, valamint a Yahoo! is összeállított egy tematikus oldalt, amelynek keresője ugyanezeket a nyilvános adatbázisokat böngészi a keresett személyek után.

Azóta történt

Előzmények