Játékkal és új keresőalgoritmussal ünnepli 15. szülinapját a Google

Bár valójában semmi sem indokolja, a Google 2005 óta szeptember 27-én ünnepli a születésnapját – a cég szóvivője 2010-ben azt nyilatkozta, hogy 1997. szeptember 15-én jegyezték be a google.com domént, egy évvel később szeptember 4-én alakult meg a cég, és még ezen kívül is több esemény kötődik a vállalat életében szeptemberhez, ezért döntöttek úgy nyolc éve, hogy a hivatalos szülinap szeptember 27. lesz, „mert az jó napnak tűnt”. Így ma a kereső kezdőoldalán egy interaktív doodle látható, egy játék formájában.

Idén különleges ajándékkal „lepte meg magát a vállalat”, három év után újra nagyobb frissítést kapott a legnépszerűbb szolgáltatás, a kereső: a 2010-ben bevezetett, „Caffeine” kódnevű algoritmust az új, „Hummingbird” (kolibri) nevű váltja le, pontosabban már le is váltotta, a Google ugyanis már egy hónapja elvégezte a frissítést.

Google timeline

Habár a legfontosabb szolgáltatás legfontosabb részét cserélték, az egyszeri felhasználó számára gyakorlatilag észrevehetetlen a változás, pedig ezek a frissítések mindig minőségi javulást hoztak, hoznak: pontosabb és relevánsabb találatokat. A Hummingbird a cég közleménye szerint kivált a kérdésszerű, kombinált lekérdezések terén hoz jobb teljesítményt, de javították a rangsorolás, a ranking alapján történő keresést, illetve az indexelési mechanizmust is. A hivatalos blogban Amit Singhal, a keresőért felelős vezető közölte azt is, hogy az intelligens keresés irányába történt fejlesztésüket, a Knowledge Graph nevű szolgáltatást is tökéletesítették, emellett a mobil eszközökre készített verziók is frissültek, illetve frissülnek a következő hetekben.

Előzmények