A Google még egyet lépett a HTTP eltüntetése érdekében

Egyre komolyabb és lassan alapvetőnek számító elvárás, hogy a weboldalak biztonságos kapcsolatot használjanak.

A Google már évek óta folyamatosan, fokozatosan és átgondoltan igyekszik rászorítani a weboldalak létrehozóit és üzemeltetőit, hogy a modern biztonsági igényeknek megfelelően vezessék be és alkalmazzák a biztonságos kapcsolatot jelölő HTTPS sémát, illetve váltsák le a régi HTTP-t erre. E folyamat tavalyi nagyobb lépése volt, hogy áprilistól a nagyobb, HTTP-t használó oldalaknál a böngészőjük jelezte a címsorban, hogy a kapcsolat nem biztonságos.

Idén nyártól még tovább lépnek – írta meg a hivatalos blogon Emily Schechter, a Chrome biztonsági termékmenedzsere. Mindez azt jelenti, hogy most már nem válogatnak: a Chrome júliustól, a 68-as verzió megjelenésétől kezdve minden egyes HTTP-t használó oldalnál kiírja a figyelmeztetést.

Chrome
[+]

Schechter kitér arra, hogy kampányuk sikeresnek tekinthető, ugyanis a Chrome-on átmenő forgalom alapján az Androidon és a Windowson most már a weboldalak 68 százaléka biztonságos, védett, illetve a Chrome OS-nél és a Macnél még magasabb az arány: 78 százalék. Emellett a száz legnépszerűbb oldalból ma már 81 a HTTPS-t használja alapértelmezettként.

A menedzser arra is felhívja a figyelmet, hogy a Google biztosít egy eszközt a fejlesztők számára, mellyel egyszerűen migrálhatják az oldalakat a HTTPS zónába.

Azóta történt

Előzmények