Itt a Google új szolgáltatása, a Google Health

A Google tegnap elindította az utóbbi időben sokat emlegetett új szolgáltatásának, a Google Healthnek nyilvános üzemét. A már a tervezés időszakában is komoly aggodalmakat és lelkes várakozást ébresztő adatbázist a felhasználók egészségügyi adataik tárolására és menedzselésére használhatják.

A regisztrált felhasználó jelszóval védett fiókjában létrehozhatja saját profilját, ahol rögzítheti az egészségével kapcsolatos adatokat, az életmódjáról szóló információkat. A beépített „orvoskereső” segítségével lokálisan lehet böngészni az orvosok szakterülete szerint, a „virtuális gyógyszerdoboz” pedig tárolja a gyógyszerfogyasztási és egyéb tevékenységek menetrendjét és jellemzőit, s egyfajta határidőnaplóként működik. Az oldalon megtalálhatóak a nagyobb (egyelőre amerikai) gyógyszertárak, orvosi csoportok és tesztlaborok linkjei is. A Google Healthben nincsenek hirdetések, s egyelőre nem is tervezik bevezetésüket.

A bemutató sajtótájékoztatón dr. Michael Roizen, egy nagy amerikai magánklinika egyik vezetője örömmel fogadta a kezdeményezést. Mint elmondta, intézményük, a Cleveland Clinic adott helyet a tesztüzemnek, s kiválóak a tapasztalataik: ha van cég, amelyik demisztifikálhatja az egészség ügyét, akkor az a Google – mondta el Roizen.

Marissa Mayer, a Google keresőszolgáltatásokért felelős alelnöke a biztonság miatt aggódóknak mondta el, hogy a Google Health adatbázisát teljesen elválasztották a Google által tárolt egyéb adatoktól, s e szolgáltatás számára egy újabb védelmi szintet is létrehoztak.

Google Health

Mayer megszólalása nem véletlen, mivel számtalan kritika érte vállalkozásukat (s a szinte párhuzamosan fejlesztett HealthVaultot és a Revolution Healtht is – előbbit a Microsoft, utóbbit az AOL korábbi elnöke, Steve Case indította). Az adatbiztonságért aggódók úgy vélik, a Google és a többiek átléptek egy határt, ami komoly veszélyekkel járhat, ugyanis a személyes profilokban tárolt információk az egészségügyi biznisz számára (táplálékkiegészítők gyártói, fogyókúraipar, wellness, vény nélküli gyógyszerek stb.) hallatlan értékesek lehetnek, s talán illegális eszközöket is bevethetnek, hogy megszerezzék őket. Debora Peel, a PatientPrivacyRights.org jogvédő szervezet pszichiáter alapítója szerint e cégek a „digitális Vadnyugatot” teremtik meg e vállalkozásaikkal, melynek óriási a kockázata. Jeff Chester, a Center for Digital Democracy nevű szervezet vezetője pedig lesújtóan nyilatkozott ezekről a kezdeményezésekről, amikor azt mondta, hogy a Google, a Microsoft és a többiek csak a „dollár tüneteit látják az önök diagnózisában”.

Azóta történt

Előzmények

  • Egészségesen fejlődik az európai e-egészségügy

    Az Európai Unió tagországaiban egyre több rendelőt látnak el széles sávú internetkapcsolattal. Magyarország itt elmarad ugyan az uniós átlagtól, de legalább minden rendelőben van számítógép.

  • Büntetni fogják az anorexiát propagáló weboldalakat

    A francia törvényhozás alsóháza elfogadott egy olyan javaslatot, mely szigorúan büntetné a kóros soványság reklámozását.

  • Meghackelem a szíved!

    Az amerikai kutatócsoport egy dinamikusan fejlődő technológia jövőbeni biztonsági kockázataira igyekszik felhívni a figyelmet.

  • Az ötödik számítástechnikai forradalom

    Steve Ballmer szerint a 2015-ig tartó időszak számít majd az ötödik információtechnológiai forradalomnak, mely során a még mindig idegen technológia a személyes élet természetes része lesz.