Megbünteti-e az EU a Google-t?

A Google ellen az Európai Unióban három éve folyó versenyügyi vizsgálat hamarosan lezárul – közölte beszéde részeként az EU versenyügyi biztosa, Joaquín Almunia tegnap Washingtonban.

Almunia kijelentette: „Bár az amerikai piacfelügyelet (Federal Trade Commission – FTC) márciusban megállapodott a vállalattal, a mi eljárásunk most ért kritikus szakaszához. Már nem kell sokat várni, hamarosan kiderül, hogy milyen döntés születik.”

Ahogy az IT café is beszámolt róla, szeptember elején a Google a problémák megoldására újabb javaslatokat nyújtott be az Európai Bizottságnak, mely az előző ajánlatot nem tartotta megfelelőnek, így ultimátumot adtak a cégnek. Ez azt jelenti, hogy ha most sem tudnak dűlőre jutni, akkor formálisan is megindul a trösztellenes eljárás, amely akár a Google megbírságolásához is vezethet.

Egy nagyobb folyamat része

Almunia egyébként a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) júliusban megkezdett tárgyalások kapcsán szólalt fel Washingtonban. Ha az együttműködés létrejön, azt méltán lehet majd történelmi jelentőségűnek nevezni, mivel a megállapodás a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozná létre az EU 500 milliós és az USA 300 milliós piacának „összekapcsolásával”. A 2014-re kialakítandó TTIP átfogó stratégia, ambiciózus célokkal: közbeszerzési piacok és szolgáltatói szektorok megnyitása, vámtarifák eltörlése, beruházások liberalizációja, műszaki előírások részleges egységesítése, hogy ezek segítségével csökkentsék a vállalkozásoknak okozott szükségtelen költségeket és késedelmeket, fenntartva az egészségvédelem, a biztonság, a fogyasztóvédelem és környezetvédelem magas szintjét.

A szabadkereskedelmi megállapodás aláírását 2014-re tervezik, ugyanakkor számos érzékeny pont fékezheti a tárgyalások előrehaladását – elegendő a talán legkomolyabbat, a GMO-s növények témáját megemlíteni –, köztük olyanok is, amelyek a technológiai szektorhoz kapcsolódnak. A szabványok és a szabadalmi rendszerek összehangolása mellett számottevő gond az amerikai cégek alkalmazkodása az európai versenyügyi törvényekhez – ezért hozta szóba Almunia a Google esetét –, illetve az elmúlt hetek történései folytán komoly akadályt emelt a megfigyelési ügy, ami újra csak hátráltató tényező.

Azóta történt

  • A Google beadta a derekát: az EU nem indít eljárást

    Három hosszú év sorozatos egyeztetései után a Google olyat tett, amire eddig alig akadt példa: gyakorlatilag minden követelést teljesítenek.

  • Akár gigabüntetést is kaphat a Google Indiában

    Az amerikainál vagy az európainál némileg szigorúbb jogi környezetben a versenyhivatal állítólag már összegyűjtötte a bizonyítékokat.

Előzmények