Tovább dagad a genderbotrány a Google-nál

Az igen határozott és szögletes dokumentum nyilvánosságra kerülése után a vállalati ügy egyre inkább politikaivá alakul.

A Google vezetése csütörtökön lemondott egy, a teljes vállalatot érintő meetinget, ahol a tervek szerint az elmúlt napokban nagy vihart kavaró feljegyzést beszélték volna meg, mivel az alkalmazottak amiatt aggódnak, hogy online zaklatásnak lesznek kitéve – tudta meg a The New York Times.

A lavinát a Motherboard portál indította el, amikor beszámoltak arról, hogy a vállalaton belül kering egy tízoldalas feljegyzés – melyet később publikáltak is –, melyben a Google-nál szoftverfejlesztőként dolgozó, de harvardi rendszerbiológiai doktorátussal is rendelkező James Damore legfőképpen arra az állításra építkezik, hogy a férfiak biológiailag sokkal alkalmasabbak informatikusnak, mint a nők, így Google-nak változtatnia kell a sokszínűségre, esélyegyenlőségre törekvő személyzeti politikáján, ugyanis ez károkat és sérelmeket okoz. A dokumentumban ugyanakkor szó van arról is, hogy az egyenlőtlenséget felszámolni hivatott törekvések elnyomják az „ideológiai sokszínűséget”, és olyan kultúrát teremtenek, ami elítéli a konzervatívabb álláspontokat.

A Google eleinte visszafogottan reagált, Danielle Brown, a cég nemrég kinevezett diverzitásért felelős alelnöke leszögezte, hogy a dokumentumban olvasható nézeteket sem ő, sem a cég nem támogatja, ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a Google toleráns az ellenvéleményekkel szemben. Ezzel szemben hétfőn Sundar Pichai vezérigazgató közölte, hogy Damore megsértette a cég magatartási kódexét, majd később érkeztek a hírek, hogy a férfit elbocsátották, arra hivatkozva, elősegítette a káros nemi sztereotípiák terjedését.

A tegnapi meeting előtt fél órával küldött körlevelében az ügy miatt szabadságáról visszatérő Sundar Pichai azt írja, hogy remélték, hogy egy nyílt vitán megtárgyalhatják a történteket a továbblépés érdekében, ám több alkalmazott jelezte, hogy különféle oldalakon már név szerint neveznek meg alkalmazottakat, és ők tartanak a zaklatástól. Ugyanakkor közölte, hogy a következő napokban fórumokat hoznak létre, hogy az egyre égetőbb problémát megbeszéljék és képesek legyenek kezelni. Pichai elmondta, hogy a kapott levelek íróinak többsége támogatja ugyan a feminizmus elleni fellépésével a konzervatív médiában most nevet szerzett Damore elbocsátását, viszont emellett néhányan aggódnak a vállalaton belüli szólásszabadság esetleges veszélyeztetése miatt.

A találkozó előtt a vállalat vezetése számtalan kérdést kapott az alkalmazottaktól, melyek a sokszínűség megvalósításának gyakorlati és elvi kérdéseire vonatkoztak (munkahelyi zaklatás, az egyenlő feltételek biztosítása stb.).

Damore egyébként azt közölte, hogy megfélemlítés miatt minden lehetséges jogi fórumon be fogja perelni a Google-t.

Azóta történt

Előzmények