Meglepően jól rajzol nagyított képet a Google algoritmusa

A Google Brain csapatának megoldása összehasonlítást és nagyítóalgoritmust is használ, a kettőből rakja össze a szupernagyított képet.

Komoly áttörést ért el a Google Brain csapata a fotók felbontásának növelése terén. Ehhez neurális hálózatot használtak, a bizonyítás során 8x8 pixeles képekből állítottak elő 32x32 pixeles generált fotókat, úgy tippelve hozzá a részleteket a deep learning segítségével, amit az emberek esetében hallucinációnak neveznénk.

Mielőtt továbbmennénk, játékra hívjuk olvasóinkat, próbálják meg kitalálni, hogy melyik kép valódi, és melyik generált. Bal oldalt minden esetben az a kép látható, amiből az algoritmus dolgozott, a másik kettőből kell kiválasztani, hogy melyik a szoftver által összerakott.

A kondicionáló hálózat összehasonlította a kis felbontású képeket azokkal, amelyek az elérhető adatbázisban szerepeltek úgy, hogy a nagy képek minőségét folyamatosan csökkentette, azt ellenőrizve, hogyan néznének ki azonos méret mellett.

Ezzel párhuzamosan a prior hálózat megpróbálta kitalálni, hogy nézne ki a nagyobb méretű fotó, miből kicsinyíthették volna. A PixelCNN felhasználásával kitöltötte a hiányzó részleteket. A két megoldás leginkább hasonlító elemeiből pixelről pixelre megrajzolták a végső képet, így születtek a Google algoritmusának nagyított fotói.

Van, hogy téved
Van, hogy téved, de sokakat átvert [+]

A hírességekről készült fotók esetében a tesztközönség 10 százaléka hitte azt, hogy a generált fotó az igazi, míg a hálószobai képek esetében 28 százalék tévedett. A technológiának nagy hasznát vehetik a bűnüldöző szervek, akik biztonsági- és térfigyelő kamerák sokszor gyenge minőségű fotóiból próbálhatnak meg használható képeket alkotni.

A tesztképeink közül a felső sorban a jobb oldali, a másik két esetben a középső a neurális hálózat által alkotott kép.

Azóta történt

Előzmények