Google: biztonság megfizethető áron

A Google tegnap elsősorban kis- és középes vállalkozásokat megcélzó e-mail biztonsági szolgáltatáscsomagokat vezetett be. Az ebben a bizniszben utazó Postini tavaly júliusi – 625 millió dolláros – felvásárlását követően az internetvállalat gyorsan integrálta a megszerzett technológiákat online irodai csomagjába, de a Google Apps Premier Edition nem volt elég flexibilis és nem mellesleg elég olcsó a kisebb cégek számára. Ezért az új ajánlatokat úgy alakították ki, hogy heterogénebb IT-rendszerekben is használhatók legyenek, többek között együttműködnek olyan levelezőrendszerekkel, mint a Lotus Notes, a Microsoft Exchange vagy a Novell GroupWise.

A Google három csomagot kínál: a Google Message Filtering pakk felhasználónként évente 3 dollárba kerül, és a bejövő levélforgalmat tisztítja meg a kéretlen és vírusos levelektől; a Message Security e mellett az adatszivárgás megelőzésére a kimenő levelezést is szűri definiálható szabályok alapján, évi 12 dollárért; a felhasználónként évi 25 dollárért megvásárolható Google Message Discovery csomag pedig magában foglalja az elektronikus levelezés archiválását és megőrzését is.

A vállalat szerint számos olyan kisebb cég érdeklődését keltheti fel a szolgáltatásként kínált (SaaS) ajánlatuk, melyek eddig nem engedhették meg maguknak, hogy egyenként megvásárolják és az irodába telepített hardveren beüzemeljék az egyes védelmi szoftvereket. Ezzel a konstrukcióval a Google a hagyományos, licencértékesítésen alapuló üzleti modellt használó IT-biztonsági cégek – például a MessageLabs vagy a Symantec – riválisává válik.

Azóta történt

Előzmények