A Google időutazása elvisz bennünket 2001-be

A Google már hetek óta ünnepli önmagát, vagyis azt, hogy 10 évvel ezelőtt indult az a vállalkozás, mely ma már nem csak hogy az internet vezető nagyhatalma, hanem összességében is kezd felkapaszkodni a világgazdaság legnagyobb (legalábbis: legbefolyásosabb) szereplői közé (az igazi gazdagsághoz az olajbányászat kéne, az egyelőre még nincs benne a portfólióban, de a vállalat terjeszkedését nézve, nem kizárt, hogy az energiaipar is szerepel a tervek között; egyelőre az alternatív megoldások kutatását pénzelik).

Az évforduló alkalmából készítettek egy jubileumi oldalt, ahol a cég történetével foglalkoznak, s az itt található anyagok közül különösen figyelemreméltó a Google kronológiája, ahol a főbb eseményeket követhetjük végig időrendben.

De elindítottak egy másik oldalt is, s ez talán még érdekesebb: lehetőség van arra, hogy a Google 2001-es adatbázisát használjuk, vagyis megnézhetjük azt, hogy 2001-ben különféle keresőszavakra milyen találatokat adott a motor (technikai és látványossági megfontolások alapján nem az 1998-as adatbázist választották). A megjelenített linkek az akkori indexelt eredményeket adják, melyekre rákattintva a weboldal legfrissebb változata jön be (ha még működik), ám van egy olyan opció is, hogy az Internet Archive-ban található, a mai dátumhoz legközelebbi (tehát ha van 2001. október elsejei, akkor azt, ha nem, akkor a következőt stb.) archivált oldalt nézhetjük meg.

Google 10

A nosztalgikus összevetések mellett ez a lehetőség arra is rávilágítja a figyelmet, hogy mennyi dologról, fogalomról, személyről, weboldalról nem találhatunk találatot (hiszen akkor még nem léteztek, nem kerültek be a köztudatba, nem írtak róluk a neten), melyek ma naponta elénk kerülnek: vagyis hát, hogy mekkora információs robbanás történt az elmúlt hét év folyamán. Mint a FAQ-ból meg lehet tudni, ez nem a tényleges 2001. januári adatbázis, de annak egy viszonylag elfogadható rekonstrukciója. Az időutazásra egy hónapig lesz lehetőség, vagyis október végén eltávolítják az oldalt, s az ünnepre való tekintettel a 2001-es keresőben reklámok sem szerepelnek.

A lehetőséget kihasználva gyorsan rákerestünk lapcsaládunk múltjára is. (Az első lap, a Prohardver történetének kezdetével Parci, a lapigazgató már foglalkozott egy írásában a Logout-on, ott még sok információ található erről az időszakról.) Az nem meglepő, hogy a Prohardver nem szerepel a találati listában, hiszen akkor még – ezen a néven – nem is létezett.

Nem csalás (bár talán sokan emlékeznek még rá), ez a Prohardver őse (Plusabit):

Plusabit

Az első hozzászólás:

Keopsz

És íme, egy nagy lépés, új név, új arculat, az első tárolt oldal, már ami látszik belőle, :

Rio

Majd pedig, ez már tényleg a Prohardver:

Prohardver

S ha már itt vagyunk, akkor következzék még két korai kép a társlapokról:

Mobilarena

IT News

Azóta történt

Előzmények