Elindította magyar híroldalát a Google

A mai naptól magyar felülettel és hazai lapokból válogatott hírekkel is elérhető a Google News. Az internetvállalat angol nyelven 2002-ben elindított hírgyűjtő szolgáltatásának az a sajátossága, hogy szövegelemző algoritmusainak segítségével, szerkesztői beavatkozás nélkül állít elő egy olyan, rovatokra osztott hírportál-címlapot a szemlézett online lapok anyagaiból, melyekre a programozott intelligencia által fontosnak tartott híreket emeli ki. A Google Hírek néven futó magyar oldal repertoárjában kezdetben 200 hazai hírforrás szerepel.

Az oldalon – eltérően például a Hírkereső vagy a Hírstart gyakorlatától – nem felsorolásszerűen olvashatók a forrásoldalakról gyűjtött hírcímek, hanem téma szerint csoportosítva. A Google motorja – hogy milyen módszerrel, nem publikus – az adott témáról szóló beszámolók közül kiemel egyet, melynek nemcsak a címét, de az első 200 betűjét is közli, majd ez alatt felsorolja a témát feldolgozó további forrásokat is. A hírek között 30 napra visszamenőleg lehet keresni, már most, induláskor is; a még béta-állapotúnak jelzett magyar kiadásból azonban egyelőre hiányzik az archívum, amely az ennél régebbi anyagokat is indexeli.

„Nagyon örülök neki, hogy mostantól már a hazai hírforrások között, magyarul is kutakodhatnak és böngészhetnek felhasználóink, így egy-egy őket érdeklő eseményt alaposabban és egyszerűbben körbejárhatnak, mint korábban. Az olvasók az oldalon való böngészés közben olyan oldalakra is eljuthatnak, amelyekről korábban még sosem hallottak, így a kisebb marketing-költségvetéssel rendelkező, ismeretlenebb lapok is számos új látogatót szerezhetnek” – mondta a szolgáltatás hazai elindítása kapcsán Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője.

A Google News jelenleg 43 földrajzi régióban, 23 nyelven érhető el. A béta-státuszt 2006-ban elhagyó angol eredeti a magyarnál jóval nagyobb merítésből, becslések szerint körülbelül 4500 forrásból dolgozik. Noha a hírek kiválasztása és a vezető anyag kiemelése teljesen emberi beavatkozás nélkül, programozott algoritmusokkal történik, a szemlézett lapok felvételéről emberek döntenek – e tekintetben tehát van szerkesztői kontroll.

Azóta történt

Előzmények