Csak júniusban lesz Firefox 3

Az éppen ma tízéves Mozilla a múlt héten néhány bloggernek tájékoztatót tartott a Firefox fejlesztéséről. Az eseményem Mike Schroepfer, a vállalat műszaki vezetője beszélt a böngésző 3-as verziójának megjelenési ütemtervéről. Mint elmondta: az ötödik – egyben utolsó – béta-változatot ezen a héten adják ki, ezt követi májusban az első kiadásra jelölt verzió (RC1), a végleges Firefox 3 pedig júniusban jelenik meg.

Az új kiadásban újdonság az AwesomeBar funkció a címsorban, amely gépelés közben javaslatokat tesz a böngészési előzmények és a könyvjelzők adatbázisa alapján (nemcsak az URL-ek első néhány betűjét veti össze, hanem a teljes címben és az oldalleírásokban is keres). Az egyik legnagyobb durranásnak azonban nem ez, hanem a Places, amely az előzmények és a könyvjelzők kezelésének megreformálására született. Az ötletet a fejlesztéséhez az a felismerés adta, hogy noha az internetezők nagy százalékban már korábban látogatott oldalakat keresnek fel, gyakorlatilag nem használják az előzményeket és a könyvjelzőket. A fejlesztők reményei szerint az SQLite adatbázismotorra épülő Placesszel egyszerűbb lesz a könyvjelzőket elmenteni és azokat kezelni.

További újdonság, hogy a böngésző 30 percenként frissített feketelisták alapján blokkolja a rosszindulatú programokat terjesztő weboldalakat, hatékonyabban véd az adathalász szájtok ellen, sőt a letöltéskezelőben is kiszűri a fertőzött fájlokat. A felhasználók azonban valószínűleg a teljesítményt érintő fejlesztéseket fogják a leginkább értékelni: az új verzió akár 2-3-szor gyorsabb lehet, mint a Firefox 2, a memóriakezelése pedig jóval takarékosabb lesz (például – az eddigi gyakorlattal ellentétben – minden fül bezárásakor felszabadítja az annak lefoglalt területet).

Tavaly nyáron a Mozilla még úgy tervezte, hogy a Firefox 3 decemberre elkészül, de a fejlesztés lassan haladt. A második béta december 18-án, a harmadik február 12-án, a negyedik pedig március 10-én jelent meg.

Azóta történt

Előzmények