Világcsúcsot dönt a Firefox 3

A Firefox fejlesztését irányító Mozilla Corporation a böngésző új, 3-as verziójával világcsúcsot szeretne (és nyilvánvalóan fog) felállítani a 24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver kategóriában, mely eddig nem létezett a Guinness-rekordok könyvében. Ebből következik, hogy elméletben bármilyen eredménnyel be lehet kerülni, de a szervezők persze ennél ambiciózusabbak. „Mindenképpen felül kellene múlni a Firefox 2-t, amelyet a megjelenés napján 1,6 milliószor töltöttek le. Legyen a cél mondjuk 5 millió, de a határ a csillagos ég!” – írják.

Azért, hogy a rekord valamelyest időtálló legyen, a szervezők a böngésző felhasználói közösségének aktív támogatására számítanak. Az a minimum – olvasható ki a projekt honlapján lévő felhívásból –, hogy a Firefox-fanok az oldalon megfogadják, hogy az első nap le fogják tölteni a böngészőt, de ennél hasznosabb, ha terjesztik az igét az ismerősök és kollégák között, sőt letöltési partikat és Firefox 3-as bulikat szerveznek. A lényeg, hogy minél többen tudjanak a borítékolhatóan sikeres kísérletről és vegyenek részt benne. Hírünk megjelenésének idején valamivel több mint 26 ezer – Magyarországról 19 – felhasználó vállalta, hogy letölti a szoftvert a megjelenés napján.

Hogy ez mikor lesz, azt egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy a múlt héten felfedezett komolyabb hibák miatt egy második, eredetileg nem tervezett kiadásra jelölt (RC) verzió is készül a böngészőből, amely várhatóan június első hetében jelenik meg. Ez az extra tesztstáció a fejlesztők reményei szerint legfeljebb öt nappal késlelteti a végleges változat kiadását, amit változatlanul június közepére terveznek. A letöltési rekord felállításában résztvevőket a weboldalon és – ha regisztráltak – e-mailben is értesíteni fogják arról, hogy pontosan melyik nap kell majd akcióba lendülniük.

Azóta történt

Előzmények