Átalakult a Google kezdőlapja

Sokan azt gondolják, a böngészőjükkel van valami probléma, és ezért nem találják a Google weboldalán (vagy annak magyar változatán) a megszokott funkciókat. Ám a hiba nem az internetezők készülékében van: az amerikai vállalat szerdán átalakította az emberek nagy többsége számára a webes keresések origójának számító honlapot. Az új arculat még puritánabb és lényegre törőbb, mint a korábbi: csak a logó, a keresési mező és a két gomb látható rajta. A további funkciók – linkek a kép- vagy videokeresésre, a Gmailre és a Google Mapsre stb. – csak akkor válnak láthatóvá, ha a felhasználó megmozdítja az egeret.

Mi indokolta az átalakítást? „A Google kezdőlapjára látogató emberek túlnyomó többsége keresni akar, és ez a világos, minimalista szerkezet pontosan azt adja meg számunkra, amit elsősorban várnak” – írják a változást bejelentő hivatalos blogban.

Az első blikkre egyszerűnek tűnő módosítás előkészítésén hónapok óta dolgozott a cég – derül ki a bejegyzésből. A keresésen felüli szolgáltatások „beúsztatásának” legalább tíz verzióját tesztelték, míg végül a mostani mellett döntöttek.

Szintén újdonság – ennek élesítését mára ígérik –, hogy a találati oldal bal szélén elérhető „keresési opciók” között megjelenik a keresőkifejezés lefordításának lehetősége. A motor a begépelt szövegnek megfelelően maga próbálja kiválasztani a legrelevánsabb nyelveket, még bevallottan nem hibátlanul. Ha például az internetező angolul próbál antwerpeni éttermekről értékeléseket felkutatni, a Google francia és német nyelvű oldalakon is keres, majd a találatokat visszafordítja angolra.

Előzmények