Teljesen nyílt forrásúként tölthető le a Google Androidja

Egy nappal a Google operációs rendszerét futtató G1 készülék hivatalos terjesztésének indítása előtt a cég nyilvánossá tette az Android forráskódját, hogy új alkalmazások megírására biztassák a fejlesztőket.

„Nagy nap ez a mai az Android, az Open Handset Alliance és a nyílt forrást támogató közösség számára. A mobil platformba ölt munkánk eredményei mostantól hivatalosan is elérhetőek, szabadon, az Android Open Source Project keretében” – kommentálta az eseményt a Google szoftvertervezője, Dave Bort. A forráskód a különlegesen nagy szabadságot nyújtó Apache licenc feltételeivel használható fel, vagyis a kódhoz teljes hozzáférést nyújtanak, szabadon engedik a módosítást, a felhasználást, illetve a terjesztést, ám nem kötelezi a fejlesztőket a módosított szoftver nyilvánosságra hozatalára.

A hírek szerint a Motorola és a Kyocera már tervbe vették, hogy az Androidot használó telefonokat dobnak piacra, de a Google szerint nem csak ez a fajta készülék használhatja a platform előnyeit, hanem számtalan mobileszköz számára alkalmas.

A 2,1 gigabájtos kódcsomag letölthető a projekt weboldaláról. Fejlesztőkörnyezetként az Ubuntut ajánlják, de Mac szoftver is használható.

Azóta történt

Előzmények