A tőzsde a spammerek slágertémája

Az információbiztonsági termékeket forgalmazó Clearswift legújabb statisztikája szerint a spammerek kedvenc témája most az értékpapírpiac: áprilisban a kéretlen reklámlevelek több mint negyede hamis tőzsdetippeket tartalmazott. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben az e-mailekben azt igyekeznek elhitetni a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak, például szerződésekről, kiszivárgott pénzügyi adatokról vagy közelgő felvásárlásokról.

A levélszemétküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől. Ezek az olcsó részvények valójában hirtelen változó árfolyamú értékpapírok, amelyek csak reklámozóiknak termelnek hasznot. Az ilyen értékpapírpiaci manipulációk egyidősek az értéktőzsdével, a kéretlen leveleket azonban eddig ritkán használták ilyen spekulációkra.

A pornográf spamek aránya áprilisban a felére csökkent, így az összes kéretlen levélnek csupán 5,6 százalékát teszik ki, és ritkultak a libidónövelő tablettákról szóló ajánlatok is.

Azóta történt

Előzmények