A Google ingyen adja a könyveket!

A Google, úgy tűnik, megállíthatatlan, az elmúlt két hétben alig telt el olyan nap, amelyen ne jelentettek volna be valami nagyszabású, az eddigi piaci felállást alapvetően befolyásoló lépést. Mára a könyvkereső szolgáltatásuk módosításának jutott. A cég digitalizálási projektjéről már többször is hírt adtunk. A keresőcég nagy egyetemekkel és könyvtárakkal állapodott meg (például az Oxfordi Egyetemmel, a Harvarddal, a Stanford Egyetemmel, a Michigani Egyetemmel, a Kalifornai Egyetemmel és a New York-i Közkönyvtárral), hogy állományukat kereshető formában digitalizálják. A munka gőzerővel folyik, s Google egyre gyarapodó digitalizált könyvállományából a szerzői jog által már nem védett klasszikusok eddig is elérhetőek voltak a nagyközönség számára, ám mostanáig csak a képernyőn lehetett őket olvasni.

A hasonló digitalizálási munkálatokat végző vállalkozások (például a híres nonprofit digitális könyvtár, a Project Gutenberg) esetében már eddig is volt lehetőség a könyvek .txt formátumú letöltésére, s ezeket a fájlokat azután el lehetett olvasni, ki lehetett nyomtatni vagy egy szerkesztőprogrammal más formátumba konvertálni.

A Google új szolgáltatása annyiban tér el a fentebb említettektől, hogy az ingyen letölthető könyvek már „nyomdakészek”, tehát szerkesztett változatot kap a felhasználó. E szolgáltatás természetesen csak a szerzői jog védelme alatt már nem álló klasszikusokra vonatkozik, tehát Dante Isteni színjátékát vagy Ezópus fabuláit szabadon letölthetjük a gépünkre, de például Günter Grass regényeit már nem. A védett könyvek esetében marad az eddigi gyakorlat: csak a bibliográfiai adatokhoz és néhány mutatványoldalhoz lehet hozzáférni a világhálón.

A letölthető könyvek a http://books.google.com címen található keresőoldalon érhetőek el, a Full view opció használatával. A találati oldalról az adott könyvhöz navigálva kapjuk meg a Download gombot.

Azóta történt

Előzmények