Újra csökkenhet a net áfája, új GeForce, itt a Ryzen

Ryzen, új GeForce, jön az AMD Vega, VR az MWC-n

A hét leginkább várt és legfontosabb eseménye az AMD Ryzen processzor megjelenése volt, amit komoly felhajtás előzött meg. Tekintettel arra, hogy roppant nagy érdeklődés övezte az új központi egységet, itt is összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos megjelenéseket. Akinek már csömöre lenne a Ryzennel kapcsolatos megjelenésektől, az nyugodtan ugorja át az alábbi bekezdést.

Rögtön a hét elején felröppent egy igen erős pletyka, miszerint az Intel az újságírókon keresztül manipulálná a Ryzen teszteket, de az ügynek nem lett folytatása. Időközben a Gigabyte is csatlakozott az AM4-es alaplapot kínáló gyártókhoz, majd a processzor tuningolhatóságával kapcsolatban érkeztek kémfotók, végül hozzánk is befutott a tesztcsomag, amiről bátorkodtunk egy hétperces videós bemutatót összedobni. A tényleges rajt előtt még olvasóinkat is megszondáztattuk egy szavazáson keresztül, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy az előzetes, már nyilvános adatok birtokában miként látják a Ryzen képességeit és teljesítményét. Az eredményeket érdemes megnézni utólag is, első Ryzen tesztünk elolvasása után, amit majd több követ a jövőben, hiszen a játékos teljesítményt még alaposabban meg kell vizsgálni a feltárt szoftveres hibák fényében, vagy épp elhárítása után.


[+]

Az NVIDIA még a Ryzen megjelenése előtt megpróbálta ellopni a show-t a GeForce GTX 1080 Ti bejelentésével, ami a gyártó szerint még a Pascal-alapú Titan X-en is túltesz. Tompította a "zöldek" trollkodását, hogy ezzel egyidőben az AMD is tartott egy konferenciát, ahol a Vega architektúráról és a rá épülő grafikus kártyák tudásáról beszéltek.


[+]

A háttérben zajlott közben a barcelonai Mobile World Congress, ahol a szó szerint vett mobilok mellett hálózati védelemre koncentráló router és PC-platformhoz köthető újdonságok is felbukkantak azért. Ilyen például a Samsung Galaxy Book tablet, ami a Microsoft Surface kihívója lesz, vagy ide sorolható a szintén friss hús HP Pro x2 612 G2 tablet is. És ezzel még nem értek véget a Surface-klónok, ugyanis a Porsche Design Book One masinája a Surface Bookot másolja technikailag, viszont kívülről más, és a zsanérja is egyedi megoldású. A Lenovo is convertible/hibrid vonalon nyomult az MWC-n, és kibővítette a Yoga sorozatot három új modellel, illetve egy Miix is érkezett tőlük.

Bármennyire is furának tűnik, ez a Norton Core router
Bármennyire is furának tűnik, ez a Norton Core router [+]

De nem csak itt brillírozott a Lenovo, hanem a virtuális és kiterjesztett valóság terén is, aminek ékes bizonyítéka, hogy már be is mutatták, min dolgoznak éppen annak érdekében, hogy megvessék a lábukat ezen a téren. VR-ral kapcsolatban egyébként nagy volt a mozgolódás a napokban. A HTC bejelentette, hogy a Vive a hónap elejétől elérhető hivatalosan hazánkban is – mindezt azok után, hogy a Sony közzétette, várakozáson felüli eladási adatokat produkált a PlayStation VR a konkurenciához képest. Valószínűleg az Oculusnál is érzik azt, hogy jelenlegi árazásuk nem kedvez a Rift eladásoknak, így jelentősebb árcsökkenést hajtottak végre, de kérdés, hogy ez mire lesz elég. Nem segíti persze a piacot az sem, hogy mindenki saját irányban fejleszt, ezzel növelve a töredezettséget, ami általában nem vezet semmi jóra. A Khronos Group ezt megelégelve bemutatta az OpenXR-t, ami könnyítést jelenthet az iparág számára.

Az első UHD Blu-ray felvevő
Az első UHD Blu-ray felvevő [+]

Nem lehet szó nélkül hagyni a szórakoztatóelektronikai újdonságokat sem, mint például az első UHD Blu-ray felvevőt, vagy az Onkyo új, belépőszintű házimozi-erősítőjét. Úgy tűnik, ebben a szegmensben minden a japánokról szólt a héten, mivel a Sharp és a Panasonic is csatlakozott az imént említett duóhoz. Előbbi a projektorok piacára tér vissza, utóbbi pedig megduplázta OLED televízióinak flottáját. Apropó, televíziók: a legújabb felmérés szerint már az Egyesült Államokban is csökken a televíziókészülékek száma, de azért még messze a vég.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt