Ütős lesz az új Opera

A felhasználói felület megújítása

Üveges tekintet

A JavaScript-futtatás sebességén túl a legtöbb kritika a felhasználói felületet szokta érinteni. Ez az a terület, ahol az utóbbi időben számos valóban hasznos újítást vezettek be. Ezek egy részére az Operának is voltak saját ötletei, de a riválisok megoldásai jobban elnyerték a felhasználók tetszését. Szerencsére ezen a téren is jelentős előrelépés történt, csakúgy, mint a korábban egyáltalán nem támogatott funkciók implementálásánál. Mindezeket sikerült úgy megalkotni, hogy bár mások ötleteit használják, a végeredmény mégis kellően operás maradt. Vegyük most sorra ezeket a lépéseket.

Az első, ami mindenkinek feltűnik majd, a megváltozott felhasználói felület. Noha nincs drasztikus változás, a részletek egységesebbek, és jobban beleolvadnak az operációs rendszerbe, mint korábban. A Vista és a Windows 7 légies Aero felületéből is több jutott, ami nagyobb üveghatású felületet jelent, és sokban hasonlít a Firefox 4 várható megjelenésére.

Opera

A Windows 7 számos apróbb újítást hozott az ablakok kezelését illetően, ezeket az extrákat viszont eddig meglepően kevesen implementálták. Egészen konkrétan a Jumplistről és a fülenkénti előnézeti képekről (Aero Peek) van szó, amik szintén helyet kaptak a 10.5-ös Operában.

Opera

Opera

A Mac OS X-et sem hagyták érintetlenül, az újraírt, Cocoa-alapú felület immár natív megjelenést kölcsönöz a böngészőnek, támogatja a több ujjas gesztusokat és a Growl értesítő eszközt.

A menüsávot egy ideje már el lehet tüntetni, de követve a népszerű trendet, ez most alapértelmezett beállítássá vált. A fülek környékén is több változás van, amik a Chrome és a Safari megoldásaival mutatnak feltűnő párhuzamot. Az egyik ilyen az ablakok mozgatásakor látható animáció, a háttérben lévő fülek „helyet adnak”. Amikor sok oldalt nyitunk meg egyszerre, a fülek egymásra torlódnak. Ha egyet bezárunk közülük, a többi arányosan megnöveli a méretét, hogy elfoglalják a felszabaduló helyet.

A böngésző az eddigi Operákkal ellentétben nem az egérgomb felengedésekor, hanem már a lenyomásukkor átvált az adott fülre. Ezáltal némileg gyorsabbnak tűnik a működés, ugyanakkor megakadályoz néhány korábbi ügyes trükköt, igaz, a régi működés a Shift + jobb egérgomb segítségével szintén használható.

Lefelé haladva a következő átdolgozott elem a címsáv. A mai böngészőkben egyre fontosabb szerep jut neki, hiszen már nem csak a címek begépelésére és az előzmények tárolására szolgál, hanem akár keresést is indíthatunk belőle, vagy a gépeléssel egyidejűleg a könyvjelzők között és – az Opera esetében legalábbis – a korábban meglátogatott oldalak teljes tartalmában is keres. Ennek az összetettségnek a könnyű kezelhetőség érdekében vizuálisan is meg kell jelennie.

Noha szerintem az eddigi módszer is jól használható volt, a fejlesztők úgy döntöttek, kissé felturbózzák a megjelenést, belezsúfolva a riválisok jónak vélt elgondolásait. Az eredmény engem látványra leginkább az Internet Explorer 8-as verziójára emlékeztet, mivel jól elkülönülnek a különböző helyről vett találatok.

Opera

Ha nem szeretnénk, hogy kilistázza a könyvjelzőket vagy az előzményeket, csak a megjelenő lenyíló menüt kell becsuknunk. Egyetlen kattintással rákereshetünk az addig begépelt szóra egy külön keresőoldalon, illetve az előzmények közül is egy kattintással törölhetünk. Sok találat esetén nem nyomja mindet az arcunkba, hanem csak a legfontosabbakat jeleníti meg.

Végre működik az egyszavas keresés is, korábban ezeket címként értelmezte a böngésző. Szintén új, hogy a Chrome-hoz (vagy megengedőbben: az Opera Minihez) hasonlóan automatikusan kiegészíti a címet gépelés közben. Ha megfelel a felajánlott URL, akkor enterrel már ugrik is.

Az irány megfelelőnek tűnik – még ha mindenben nem is értek teljesen egyet –, de ez még csak egy elő-előzetes, a végső verzióban sok minden változhat a felhasználók visszajelzései alapján.

Az optikai tuning egyik eleme a felugró ablakok külcsínének megváltoztatása vagy a JavaScript-üzenetek látványos fel- és eltűnése, miközben a háttér elszürkül, hasonlóan az Opera Mobile megoldásához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények