Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója

Nem kevés újdonsággal érkezik az új változat: a felszínen is, belül is sok változtatással találkozhatnak a felhasználók.

Sok az újdonság

Menetrendszerűen nyáron érkezik a legbarátságosabb Linux következő, új funkciókat is hozó frissítése. A Linux Mint fejlesztőcsapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.2 kiadását, amely a Sonya nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.2-es kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

Változatok

A Linux Mint és a Linux Mint Debian Edition többféle változatban létezik. Ezek a változatok a használandó ablakkezelőben, felhasználói felületben és a telepített alkalmazások körében különböznek. A különféle felhasználói felületek rendszerigénye is eltérő, így a telepítendő változatok kiválasztásánál a szimpatikus felület kiválasztása mellett érdemes megnézni, hogy a számítógép melyikkel működik a leghatékonyabban. A Linux Mint alapértelmezett felhasználói felülete a Cinnamon, de ugyanilyen jól működik a rendszeren a többi felület is. A használandó felületetnek megfelelő telepítőt, ISO-lemezképet kell majd letölteni, de a felhasználói felületet a későbbiekben is meg lehet változtatni.

Ubuntu-alapú változatok

  • Cinnamon
  • MATE
  • Xfce
  • KDE

Debian-alapú változatok

  • Cinnamon
  • MATE

Modern gépekre a Cinnamon és KDE asztallal rendelkező változatok ajánlhatóak. A megfelelő felhasználói élmény érdekében elvárás a megfelelő grafikus gyorsítás, a 4 gigánál több RAM és a négymagos processzor. A MATE és Xfce kiadások a szerényebb gépek számára megfelelő megoldások, ahol a memória mérete 4 giga alatt van, a CPU egy vagy két maggal rendelkezik, a videókártya szerényebb képességű. Az utóbbi 5 évben megjelent gépek általában alkalmasak a Cinnamon és KDE változatokhoz. Kevés memória esetén a 32 bites verziók használata ajánlott.

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk tetsző változatot, érdemes a Live rendszer segítségével – a számítógép bárminemű megváltoztatása nélkül – pendrive-ról kipróbálni. A Linux Mint rendszer kezdőktől a haladókig szinte mindenkinek ajánlható, azoknak is akik éppen Windowsról szeretnének Linuxra áttérni. Akik nem engednék el egyből windowsos rendszerűket, azoknak lehetőség egy dual-boot rendszer kialakítása is. A telepítés kevesebb mint fél órát vesz igénybe.

Közös újdonságok a Linux Mint változatokban

A Linux Mint 18.2 Bluetooth-támogatása sokat fejlődött. Így néz ki az új Blueberry felülete:

Linux Mint
[+]

Xed

A Xeddel – az általános célú szövegszerkesztővel – is sokat dolgozott a csapat. A felhasználói felületen kifejezetten izgalmas megjelenési fejlesztésekkel találkozhatunk. Többek között okos oldal- és alsó sávokkal, amelyek automatikusan igazodnak a betöltött tartalomhoz, és amelyeket egy gombnyomásra elrejthetünk/megjeleníthetünk.

Linux Mint
[+]

Xplayer

A Xplayer médialejátszó felhasználói felületét is tovább csiszolta a csapat. Minden irányítás és a keresősáv egy vonalra lett helyezve és az állapotsort eltávolították annak érdekében, hogy az alkalmazás felülete minél tömörebb legyen.

Linux Mint
[+]

Pix

Sokkal könnyebb lett a navigáció a Pixben. A gyorsbillentyűket és az egérrel végrehajtható gyorsfunkciókat is átnézte a csapat, és sokat javított ezeken. Ennek köszönhetően sokkal intuitívabbakká váltak és sokkal egységesebbek lettek a többi alkalmazásban (mint például az Xviewer) elérhető gyorsfunkciókkal.

Linux Mint
[+]

Xreader

Az Xreader PDF- és dokumentummegjelenítő is sok hibajavítást és fejlesztést kapott. Az eszköz- és oldalsávok újra lettek gondolva, hogy az alkalmazás minél letisztultabb legyen.

Linux Mint
[+]

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelőt is több helyen fejlesztették.

Továbbra is ugyanaz a feladata, mint korábban (a számítógép biztonságban tartása, a hibajavítások eljuttatása, illetve védelem a regressziótól), de már kicsit másképp mutatja a dolgokat.

A házirendeket és a szintek meghatározását finomították, hogy jobban mutassa a frissítések rendszerre gyakorolt hatását, és hogy ne kelljen aggódni az eredetüktől. A legtöbb frissítés 2-es szintű. Azok a frissítések, amelyek semmilyen hatással nincsenek az operációs rendszerre, 1-es szintűek. Az eszközkészletek és asztali környezetek vagy olyan könyvtárak, amelyek több alkalmazásra is hatással vannak, 3-as szintűek lettek. A rendszermag és egyéb érzékeny frissítések kapták a 4-es szintet.

Az 5-ös szint rendkívül ritka, és alapértelmezett állapotban nincs is használatban. Ez a szint a veszélyes vagy törött frissítéseknek van fenntartva.

A Frissítéskezelő tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk az elérhető frissítésekkel, a szintjüktől függően. A biztonsági és hibajavítások, frissítések és a szoftverek regressziói kerültek a középpontba, és sokkal többet lehet róluk tudni, mint korábban. A Frissítéskezelővel egy nagy súgó is érkezik, amelyben mindezek megtalálhatóak, sokkal részletesebben, mint azelőtt.

Linux Mint
[+]

Az Ubuntu HWE kernelek is támogatottá váltak, és a kernelválasztó ablakot is fejlesztették.

A fő ablakban elérhetővé vált több gyorsbillentyű, és a menü is kibővült, így könnyebb végrehajtani olyan feladatokat, mint az újratöltés, a bizonyos szintű frissítések kiválasztása, vagy a változtatások alkalmazása.

Végül, de nem utolsósorban a hozzáértőbb Linux-felhasználók automatizálhatják a frissítéseket scriptekkel, rutinokkal és cron-utasításokkal, köszönhetően az új CLI-alkalmazásnak, a „mintupdate-tool”-nak. Ez az eszköz támogat minden olyan lehetőséget, amely a Frissítéskezelő ablakában elérhető, beleértve a szintválasztást, a biztonsági frissítéseket, a kernelfrissítéseket és a tiltólistát. Az eszköz egyaránt használható a frissítések kilistázásához és alkalmazásához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények