Karácsony Xbox nélkül

Ez már Európa?

Csütörtök este fanatikus rajongók százai gyülekeztek a londoni Oxford Streeten lévő Game komputerjáték-áruház bejárata előtt, hogy elsőként vihessék haza a nagyobb európai láncoknál éjféltől megvásárolható Xbox 360 játékkonzolt. Nekik szerencséjük volt, mindannyiuknak jutott az új masinából. Nem úgy azoknak, akik péntek reggel indultak konzolszerző körútra, közülük már sokan csak az „elfogyott” táblát találták az üzletek polcain. Csak a csalódás jutott jó néhány olyan vásárlónak is, aki az Amazon helyi internetes üzletében adott le előrendelést – jó néhány hónappal korábban – a gépre: nekik nemhogy az európai premier napján, de még karácsonykor sem lesz Xboxuk, mert a bolt nem várt hiány miatt januárra-februárra tolta rendelésük teljesítésének határidejét. Hasonló frusztrációval a magyarországi rajongóknak nem kellett szembesülnie. Nálunk ugyanis, Európa ide, Európa oda, egyáltalán nem kapható az Xbox 360, és – amint az általunk megkérdezett forgalmazók sejtetni engedték – ez a jövő év elejéig így is marad.


Szerencse fiai Németországban (Forrás: ffpress.net)

A Microsoft hazánkban nem forgalmazza ezt a termékvonalat, és a cég hivatalos álláspontja szerint nem is tervezi ezt. Lapunk azonban úgy értesült, hogy hazai leányvállalat a közeljövőben – legkésőbb egy éven belül – mégis kiépíti a játékkonzolok árusításához elengedhetetlen terméktámogatási rendszert, és ezzel megkezdődhet az Xboxok hivatalos forgalmazása Magyarországon. Addig pedig marad a korábbi status quo: bárki importálhatja a konzolokat, és reménykedhet abban, hogy se garanciaidőn belül, se azon túl nem lesz velük probléma. (Emlékezetes, hogy az első Xbox tűzveszélyes tápkábelének visszahívásában a magyar vásárlók – mivel hivatalosan a készülék hazánkban nem volt forgalomban – nem tudtak részt venni.)

A december 2-ai premierre körülbelül 300 000 Xbox 360 játékkonzolt szállított le a Microsoft az európai boltokba, ami – mint kiderült – messze nem elegendő a kereslet kielégítésére. A forgatókönyv azonban nem ismeretlen: a játékgép két héttel ezelőtt mutatkozott be az Egyesült Államokban, ahol rövid idő alatt elkapkodták, és ma is csak kevesek (köztük is főként az aukciós oldalakon meghirdetett példányokért jelentős ártöbbletet megfizetni hajlandó fanatikusok) juthatnak hozzá.

Az Xbox 360 két változatban kerül forgalomba. Az alapcsomag – melynek ára Nagy-Britanniában 210 font (kb. 74 500 forint) – nem tartalmazza a korábbi Xbox-játékokkal való kompatibilitáshoz elengedhetetlen külső merevlemezt, mely csak a drágább – 280 fontért (kb. 100 000 forintért) kínált – másik csomag része, egy vezeték nélküli vezérlővel és egy távirányítóval egyetemben. Az Egyesült Államokban a korai vásárlók szinte mindegyike az utóbbit választotta volna, ha a készletek nem fogytak volna ki röviddel a nyitást követően.

A Microsoft 2,75–3 millió Xbox 360 konzol eladását tervezi a játékgép premierjét követő három hónapban.

Hogy a helyzet mennyire nem világos a viszonteladók számára sem, jól mutatja, hogy éppen a gyártó bizonytalan stratégiai elképzeléseire hivatkozva adott kitérő választ lapunk megkeresésére a Media Markt. „A Microsoft stratégiájában még nem tisztázott az Xbox 360 típusú játékkonzol Magyarországra vonatkozó piaci bevezetése. Ameddig ez nem lesz egyértelmű, addig sajnálatosan sem a piaci árra, sem a termék megjelenésére vonatkozóan nem tudunk érdemi információval szolgálni” – tájékoztatott Koricsánszky Dóra, a Media Markt Saturn Holding vállalati kommunikációs referense. Ennek ellentmondani látszik, hogy az áruházlánc láthatóan készül a gép forgalmazására, mert – mint közölték – hamarosan egy kipróbálható bemutatókészüléket állít ki a Pólus Centerben található üzletében.

Ennél konkrétabb hírekkel egyetlen általunk megkeresett forgalmazó sem szolgált. A legnagyobb hazai számítógépesjáték-lánc, az 576 marketingigazgatója, Tóth Lajos Márió lapunknak elmondta: néhány hónapja még úgy tűnt, hogy az európai premier napján náluk is megvásárolható lesz a konzol, ám kialakult hiány mellett ez nem volt tartható. Mivel hivatalos disztribútor nincs, esetleg december végén, de valószínűbb, hogy csak a jövő év elején kerül majd Xbox 360 a cég boltjaiba, de sem az árról, sem másról nem lehet ma még tudni semmit. Hasonlóképpen kalkulál a Konzolstudió is, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy legkorábban január-február tájékán lesz kapható az új Xbox.

Tóth azt is elmondta, hogy tudomása szerint – amint az a rendkívül alacsony árak alapján gyanítható: kétes csatornákon keresztül – mintegy 200 darab készülék eljutott vagy rövidesen eljut hazánkba. Az 576 egyes boltjaiba egy-két héten belül érkeznek meg a kipróbálható demógépek – tette hozzá. Karácsony előtt tehát legfeljebb csak nézni, esetleg kipróbálni lehet a konzolt, hazavinni nem.

Barna József

Előzmények