Erősebb mobil AMD és Intel lapkák, gyorsuló DDR4 és HDD-k

Új e-közigazgatási platform, lemond Eric Schmidt

Habár karácsony hetében az informatikai cégek is elsősorban a boltokra figyelnek, azért bőven akadtak fontos egyéb események az ünnepi szezon végére. Magyarországról több fejlesztésről is beszámolhattunk.

A közigazgatási informatikai fejlesztésekért is felelős Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) közleményben jelezte, hogy 2018. január 2-ától a hazai e-ügyintézés új kiindulópontjának szánt, személyre szabható ügyintézési felület válik elérhetővé. A tesztüzemben induló, de már élesben szolgáltató ügyintézési felületre elsőként csak ügyfélkapus azonosítással, a jövőben azonban többféle azonosítási mód közül választva lehet majd belépni (eSzemélyi, telefonos azonosítási kód). Az új platform év eleji indulását követően az ügyintézés eddig megszokott felülete, a magyarorszag.hu portál változatlanul elérhető és használható lesz. A párhuzamosságot addig tartják fent, míg az új e-ügyintézési platform elérhetősége, szolgáltatásai és funkciói a felhasználók szélesebb körében ismertté nem válnak.

Részlegesen informatikai érintettségű a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium terve, mely jelentős könnyítéseket hozna az autópályás e-matrica rendszerében – a változások közül a legfontosabb, hogy a felhajtás után egy óra állna rendelkezésre a matrica kiváltására, hogy a jóhiszemű, de feledékeny vagy figyelmetlen vezetőket ne büntessék.

E-matrica
[+]

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. csütörtökön közleményben jelentette be, hogy decemberben sikeresen elindította a Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó, intelligens mobilparkolást támogató, kísérleti jellegű pilotot. A társaság a zónakódok megismerését – a budapesti Tisztviselőtelepen és a József Attila lakótelepen – összesen 254 ponton járda- illetve útburkolati jelek felfestésével, 110 darab parkolási zónakódot tartalmazó tábla kihelyezésével, valamint intelligens Bluetooth-alapú beacon integrációval támogatja.

Örömmel számolhattunk be a világszerte nagy elismerést kiváltó Gömböc fejlesztőinek újabb eredményéről: az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma és az MTA-BME Morfodinamikai Kutatócsoportja most egy igen egyszerű magyarázattal állt elő egy komoly tudományos problémára, mégpedig feltehetően érvényes választ kínálnak az ’Oumuamua, a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös különös alakjára.

Gömböc
[+]

Választ kaptunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól is (NAIH) egy korábbi megkeresésünkre, és Péterfalvi Attila levele szerint a magyar hatóság maga nem folytat ugyan adatvédelmi vizsgálatot az Uber adatvesztési ügyében, de támogatják az e célból indult európai eljárást.

Az elmúlt napok talán legfontosabb nemzetközi híre volt, hogy az Európai Unió Bírósága kihirdette döntését a Uberrel kapcsolatban. A jogértelmező ítélet egyértelműen megerősítette a korábbi főtanácsnoki beszámolót, és kimondja, hogy az Uber közlekedési szolgáltató, így különleges kedvezményekre nem jogosult, hanem a tagállamok vonatkozó törvényi előírásainak kell megfelelnie. Ezzel egy hosszú vita dőlt el, legalábbis Európában.

A héten tette közzé 2017 első félévét elemző átláthatósági jelentését a Facebook, és ebből az derül ki, hogy a hatósági adatkérések száma továbbra is töretlenül nő – így a magyar kérések száma is, bár a teljesítési arány nagyjából változatlan.

A Trend Micro most nyilvánosságra hozott 2018-as előrejelzése nem hozott meglepő újdonságot: ahogy az már közhely, a szakemberek arra számítanak, hogy két területre koncentrálnak majd jövőre a kiberbűnözők és kiberbűnözői csoportok. Az egyik az, hogy nagy erővel keresik a foltozatlan, frissítetlen, így sebezhető rendszereket, másik pedig az, hogy az IoT-eszközök kiemelt célpontok lesznek, mivel egyrészt drámai mértékben nő a felhasználásuk, másrészt pedig a gyártók jó része elhanyagolja a működtetés biztonságát.

Péntek volt a legerősebb nap a héten. A Google anyavállalata, az Alphabet Inc. bejelentette, hogy Eric Schmidt, az igazgatótanács elnöke a rendes januári gyűlésen lemond pozíciójáról, és a továbbiakban csak tanácsadóként segíti a vállalat munkáját. Schmidt 17 évet töltött az Alphabetnél – a Google-nál –, korábban vezérigazgatóként is irányította a céget.

Eric Schmidt
[+]

A másik komoly hír, hogy – legalábbis elsőre – megtörni látszik a bitcoin árfolyamának szárnyalása, ugyanis egy nap alatt közel húsz százalékot vesztett értékéből a legtöbb piacon. Hogy ez csak megtorpanás-e vagy a lassulás jele, nemsokára kiderül, hiszen a kriptovaluta viselkedését a szakemberek is igen pontatlanul tudják csak megjósolni.

dajko, Daywalker