Két szék közé, nem túl egészségesen

Az egészséges iroda

Néhány évvel ezelőtt, lelkes irodai alkalmazottként aki rendszeresen hisztizett a forgószékek silány minősége miatt, azt a feladatot kaptam, hogy találjak egy kényelmes irodai széket, lehetőség szerint ergonómiai szempontokat is vegyek figyelembe. Hamar rá kellett azonban jönnöm, nem tudom teljesíteni a feladatot. A textilbőr borítás elvárás volt, emiatt a választék drasztikusan lecsökkent. Az ergonómia többé nem is került szóba, miután az ügyvezető megtekintette a választékot és a kapcsolódó árakat. A meghatározott ársávban egészséges megoldást egyedül a térdeplő szék ígért, de erről hallani sem akartak a kollégák. Maradt a küzdelem a szivacsos támasztékokkal az egyenes gerincért.

A közhiedelemben az ergonómia egyenes hátat, meg vízszintes combokat takar és kész. Tény, hogy a testhelyzet az egyik legfontosabb ergonómiai kérdés, de ennél azért lényegesen többről van szó. Azért azt még sokan szokták tudni, hogy a világítás, a megfelelő fény is fontos, ha egészséges környezetet próbálunk kialakítani magunk körül. De az nekem is újdonság volt, hogy a Körút zaja, ami felszűrődik a csukott ablakokon át (mintegy 60-80 dB között ingadozó hangerővel) azért zavar folyamatosan, mert ez már „nem megszokható”, de maradandó károsodást még éppen nem okoz. Viszont nőhet tőle a vérnyomás, illetve csökkenhet a koncentrációs képesség.

A térdeplőszék nem volt alternatíva
A térdeplőszék nem volt alternatíva

Amikor a szerkesztőségben szóba került új székek beszerzésének kérdése, adta magát az ötlet, hogy egy kicsit utánajárjunk, milyen is lehet egy igazán egészséges iroda. Mi az, amit ma ergonómia, illetve egészséges iroda címszavakkal illetnek a gyártók, és egyáltalán – mire kell odafigyelni azon túl, hogy méregdrága berendezési tárgyakkal szereljük fel a munkahelyet?

Vannak olyan dolgok, amit a többség még mindig szívesebben vásárol meg a boltban, mint hogy az interneten rendelje meg. Ilyen például egy irodai szék is, amit általában kipróbálna az ember, mielőtt megveszi. Erre nincs mód a Varier Gravity Balans esetében, de 2195 dolláros árával (szállítás és vám nélkül) mindenképp figyelemre méltó jelenség. Ezért az árért akár aludni is lehet a székben, ez valószínűleg egy viszonylag szűk kör számára lehet opció. Arról nem beszélve, hogy különösebben nem tűnik kényelmesnek ez a féloldalas pozíció – alvásra vannak ennél jobb megoldások is. Szórakoztatónak viszont gond nélkül nevezhetjük a videót, amelyben bemutatják a Gravity Balans képességeit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt