CraftBot 2, a magyar 3D printer

Érintőképernyővel és Wi-Fi-vel támad a CraftUnique nyomtatója, ami Magyarországon készül, de főleg Amerikában adnak el belőle. Mit tud egy 400 ezer forintos gép, amit a maximalizmus ihletett?

Extrák

Számos jó ötlet kapott helyet a szoftverben, ilyen a "váza mód", aminek segítségével bármilyen tárgyból készíthetünk tartóedényt, ugyanis a modellt a szeletelő nem zárja le, nem csinál kitöltést, így üreges testeket gyárthatunk anélkül, hogy egy 3D tervezőszoftverben meg kellene skalpolnunk a modellt.

A Craftunique nem szédíti az érdeklődőket 50 mikronos pontossággal, ugyanis - mint azt Horváth Attila, az egyik alapító kifejtette - a gyári 0,4 mm-es fúvóka esetében a 100 mikronos pontosságnak még van értelme, viszont ahhoz, hogy lássuk a minőségbeli különbséget 50 és 100 mikron között, már kelleni fog a 0,25-ös szűkítő. A Craftbotok egyébként az X és Y tengely mentén 4 mikronos, a Z tengely mentén 2 mikronos léptetési pontosságot tartanak, tehát megfelelő fejjel az elméleti precizitás még sokkal feljebb tornászható. A nyomtatási sebesség egyébként maximum 200 mm/s lehet, bár ez korábban szoftveresen korlátozva volt, a gyártó nem ajánlja a leggyorsabb fokozat használatát anyagadagolás közben, ezt a sebességet az "üresjáratokban" érdemes kihasználni, amikor két pont között halad a fej.

Tengernyi beállítási lehetőség
Tengernyi beállítási lehetőség [+]

Az Ultimaker II tesztje során fájlaltuk, hogy áramkimaradás esetén dobhatjuk ki a félkész alkotásokat, a jóval olcsóbb CraftBot azonban fel van készítve ilyen helyzetekre, gond nélkül képes folytatni a nyomtatást, amint újra áramot kap.

Nyomtatni gCode alapján tud a gép, a CraftWare viszont kezeli az stl, obj, gcode és gco állományokat is, illetve saját formátumokat, a cwrpj és cwsp kiterjesztésű fájlokat. A feladatot végezhetjük közvetlenül a nyomtatón pendrive segítségével, vagy USB kapcsolaton keresztül számítógépről, illetve a CraftBotAppot letöltve az Apple vagy az Android alkalmazásboltjából. Apró furcsaság, hogy ha számítógépről dolgoztatjuk a masinát, a nyomtató menürendszerén mindebből semmi sem látszik, abban szabadon lépkedhetünk, sőt akár onnan is indíthatunk nyomtatást, mozgathatjuk a filamentet, illetve a tálcát, ezzel megzavarva az egyébként folyó nyomtatást.


[+]

Elsőre mindenképp szokatlan, hogy a folyamatjelző sávban a 10 százalékos állapot előtt a gép nem mondja meg, várhatóan mikor fog végezni, csak ekkor számolja ki a lezárás várható időpontját. Ez úgy néz ki, hogy egy óra-perc-másodperc számláló visszajelzi az eltelt időt, majd egy perjel után a gép óra-percet ad meg. Ezt egy darabig nem értettük, főleg amikor még azt is hozzátette, hogy "1 day". Aztán rájöttünk, hogy ez azt jelenti, nem ma lesz kész, hanem holnap, az óra és a perc pedig az időpont, nem a hátralévő idő. Ez egyébként menet közben többször is módosul. Minden bizonnyal azért, mert a CraftBot a rétegek alapján számolja ki a befejezés időpontját, az adott nyomtatási ciklus elkészült rétegei alapján, a felsőbb régiókban viszont jellemzően nem azonos idő alatt készülnek a rétegek, hacsak nem kockát nyomtatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények