Alkalmazások androidos tabletekre - I. rész

Bevezető

A Google szeptember elején jelentette be, hogy már több mint egymilliárd androidos készüléket aktiváltak világszerte. Érdemes figyelembe venni, hogy ennél jóval több androidos eszköz van a felhasználóknál, azonban számos kínai gyártó úgy módosítja az operációs rendszert, hogy a vásárlók sosem látják a Google Play Store-t, hivatalos aktiváció sem történik.

Nem csoda tehát, hogy idén már táblagép fronton is átvették a vezetést az androidos modellek a korábbi piacvezető iOS-től.  Impozánsak ezek a hatalmas számok, de azt tudni kell, hogy az aktív rendszerek jelentős része még az Android 2.x és 4.0 alatti verzióit futtató belépő szintű okostelefonokból adódik, ami nem is meglepő, hiszen kezdetben az Android inkább az alsó- vagy középkategóriás készülékek rendszereként debütált. Ha manapság ellátogatunk bármelyik nagy hazai mobilszolgáltató oldalára és olcsó okostelefont keresünk, az jó eséllyel valamilyen androidos vagy újabban Firefox alapú készülék lesz. Az Apple-lel ellentétben a Google tehát alulról felfele építkezett, ami a rendszer népszerűségét és elterjedtségét illetően kétségkívül gyümölcsöző stratégiának bizonyult, csak volt egy negatív velejárója: sokan úgy könyvelték el az Androidot, mint az olcsó, gyenge minőségű hardverrel szerelt készülékek rendszerét. Holott az operációs rendszer rendkívül fejlett (mára sok tekintetben felülmúlja az iOS-t), de a hatalmas mennyiségű alsókategóriás modell miatt a Google kénytelen életben tartani az egy-két főverzióval korábbi, elavult Androidokat futtató termékek támogatását. Az utóbbi időben viszont a Google is megpróbálja a minőségibb készülékek felé terelni a gyártókat, hogy a felhasználói élmény a korábbinál egységesebb lehessen, és akár az alapmodellek is megkaphassák az éppen aktuális verziókat.

Tokban is előszeretettel használom fekvő módban
Tokban is előszeretettel használom fekvő módban

2012-ben a Google piacra dobta saját referenciamodelljeit, a Nexus szériát. Az egyik nagy dobás, a meglepően erős hardver mellett igen agresszív árazású Nexus 7 tablet volt – a cég első táblagépe, és egyben a jelen cikkben ismertetésre kerülő androidos alkalmazások tesztágya is.

A táblagépeket előszeretettel használjuk fekvő módban is, így jó pontnak számít, ha egy alkalmazás is támogatja a különböző nézeteket. Sajnos az Android platform esetében még mindig sokkal kevesebb natív tabletes alkalmazás van, mint iOS-re (azaz iPadekre), így aztán számos program még mindig nem képes váltani a két nézet között.

A mostani írással induló androidos alkalmazás tesztsorozatunkban olyan minőségi alkalmazásokat fogunk bemutatni, melyek túlnyomó része nincs gyárilag telepítve, de a Google Play áruházból bármikor beszerezhető (többségük akár ingyen is), és amelyek telepítésével sok időt és energiát spórolhatunk meg a készülék használata során. Mivel több tíz alkalmazásról van szó, az ajánlót több részre bontva, a következő hetekben fogjuk közölni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonalkalmazás-fejlesztő versenyt hirdet az Ericsson

    Fejlesztők, induló vállalkozások és bárki más is indulhat, akinek van egy nagyszerű ötlete egy alkalmazás fejlesztésére. Az idei téma: „Alkalmazások munkavégzéshez”.

  • Európában jön föl a Windows Phone

    A versenytársak is erősödtek, így a Nokia-Microsoft a Blackberrytől, illetve a kisebb rendszerektől vett el területet.