3D nyomtatót karácsonyra?

Nyomtató és szkenner

A 3D nyomtatás és a 3D szkennelés eddig jellemzően két különböző géppel valósult meg, egyrészt mert eddig nem nagyon volt hibrid eszköz, ha akadt, annak magas volt az ára (vagy nem is olyan rég még a hiánya volt fájó), illetve a tudása is problémás volt. Mégis, a legfontosabb tényező, ami miatt nincs minden háztartásban 3D nyomtató, az bizony a gépek és a kellékanyagok horribilis ára. Csak ezután jön az, hogy mire képesek a 3D printerek. Ezek ugyanis - bár térben dolgoznak - pontosan ugyanúgy működnek, mint papírral és festékkel operáló társaik - anyag kell neki, amivel dolgozhat. Az ABS műanyaghuzal, amivel ezek a gépek dolgoznak, amúgy normál esetben nem vészesen drága, azonban cikkünk tárgya, az XYZPrinting da Vinci 1.0 AiO kifejezetten költséges alapanyagot formáz aprócska klónokká (persze nem csak másolni tud, de a Star Trek életérzéssel lehet majd igazán jól értékesíteni, arra azonban még várni kell).

A szkenner működése közben a tárgyak lassan körbeforognak, ha pedig elkészült a digitalizálás, szinte a szkenner szoftverből küldhetjük is gyártásra a másolatot. Ez annyira fantasztikus, hogy John Biggs (TechChrunch) a készülék tesztje során elfelejtett saját tárgyakat alkotni, kizárólag másolt, amiből azért néhány dolgot mi is leszűrhetünk tanulságként. Például mindjárt azt, hogy porcelándíszeket nem teszünk a 3D nyomtatóba, és nem csak azért, mert a giccses kerámiánál csak a giccses műanyag cikibb, hanem mert a lézerfejek a fényes felületeket nem képesek normálisan digitalizálni - ahogy egyelőre még a nagyon vékony, apró részletekkel is akadhatnak problémák, ahogy ez elő is fordult Biggssel.

A fényes porcelánnal tehát nem bírkózott meg. De hiába tennénk bele például egy brióst, bár már egész jól állunk ételnyomtatásban, a da Vinci péksüteménye ABS anyagból nem okozna különösebb kulináris élvezeket. Cserébe viszont nagyon jó abban, hogy a sérülékeny, vagy problémás műanyag elemeket relatív könnyen lehessen többszörözni vele.

Amit meg tud csinálni, azt mondjuk egész szépen megoldja, a da Vinci nem hagy maga után sorjás felületeket, tisztán köpi ki az elkészült műanyagdarabokat. Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a saját otthonunkban egy ilyen gép duruzsoljon.

XYZPrinting

Mielőtt elárulnám az XYZPrinting masinájának legnagyobb dobását, tekintsünk még át néhány fontos tulajdonságot. Szoftverek terén nem érződik a 3D nyomtatáson a gyerekcipő. Két külön programot ad a cég, egyet a szkenneléshez, egyet pedig a nyomtatáshoz. Ezek elég egyszerűek, jól használhatóak, de természetesen használhatók a független szoftverek is, a Google SketchUp például gond nélkül együttműködik a készülékkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Új magyar szoftver építészeknek

    Innovatív építészeti modellezési szoftvert fejlesztett ki az Ybl-év keretében egy hazai informatikusokból, építészekből és animációs szakemberekből álló csoport.

  • Itt az első 3D-s általános iskolai csúcslabor

    A speciális eszközök új dimenziókat nyitnak meg mind a természettudományok, mind a művészettörténet, a rajz, a történelem és az informatika általános iskolai oktatásában.