Tévedésből ajánlja a Safarit a Windows?

Az Európai Bizottsággal (EB) kötött kompromisszum folyományaként egy évvel ezelőtt kezdte meg a Microsoft annak a modulnak a terjesztését, amely a szabad böngészőválasztás lehetőségét nyitja meg a felhasználók előtt. Ez a kiegészítő azokra a Windowsokra települ, melyeken valamely uniós tagország van területi beállításként megadva, az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, és aktív az automatikus frissítés.

A választóképernyőre a 12 legnépszerűbb windowsos böngésző kerül, mégpedig úgy, hogy a leggyakrabban használt öt látszik a nyitóképernyőn, a továbbiak megjelenítéséhez pedig oldalirányba görgetni kell. Azt, hogy pontosan mi hogyan kerüljön az ablakba, a legapróbb részletekre kiterjedő, gyakorlatilag a riválisok kívánságműsorává fajult véleményezési folyamat során alakították ki. Ennek köszönhető például, hogy a választható böngészők nem ábécésorrendben követik egymást, ahogy eredetileg gondolták, hanem véletlenszerű sorrendben: mind az első öt, mind a fennmaradó hét program pozíciója változó lesz.

Módszertani baki

A piaci részesedés alapján az első oldalra kiemelt öt böngésző egy éve változatlanul az Internet Explorer, a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari. A második oldalra szorult egyik kisebb konkurens azonban most azt mondja: a listát nem körültekintően állították össze, és a Safari tévedés miatt szerepel rajta.


[+]

A panaszos a kínai gyökerű Maxthon. Az azonos nevű böngésző sajátossága, hogy harmadik féltől származó megjelenítő motorra épül, melyet a kínai fejlesztők testre szabnak és bővítenek, ahogy jónak gondolják. A Maxthon korábbi verziói a Microsoft Internet Explorer alatt dolgozó Trident motort használták, az újabbak pedig az egyebek mellett a Safariban és a Chrome-ban is szolgálatot teljesítő WebKitet is, azaz két leképező engine-t használnak.

Ebből már sejthető, hogy mi a probléma. A választóképernyőhöz a piaci adatokat három nemzetközi mérésből (ComScore, Net Applications, StatCounter) aggregálják. Csakhogy: egyrészt ezek közül csak egy képes felismerni a Maxthont, a többi a megjelenítő motorok alapján vagy az Internet Exploreréhez vagy a Safariéhoz számolja annak részesedését. Másrészt szintén nem mindegyik mérés sorolja külön kategóriába a Safari Windowson, illetve más operációs rendszereken futó változatait.

A Microsoft-EB paktum szerint a böngészőválasztó képernyőn a 12 legnépszerűbb windowsos böngészőnek kell megjelennie. Márpedig Windowson a Safari szerény, néhány tized százalékos részesedéssel rendelkezik csupán – állítja a Maxthon a Net Applications adatait citálva –, így e platformon a Maxthon a közel 1 százalékos részesedésével megelőzi. Ebből az következik, hogy a „choice screen” ablakban helyet kellene cserélniük: a Maxthon helye az első oldalon, a Safarié a másodikon van.

Ez már egy évvel ezelőtt is így volt – magyarázta Jeff Chen, a Maxthon vezérigazgatója. „Megelőzni az Apple-t, és megőrizni a vezetést, nagy teljesítmény mindenki számára. Szeretnénk ezt az egyéves évfordulót felhasználni arra, hogy az Európai Közösséget felkérjük ennek a mai napig meglévő hibának az orvoslására a böngészőválasztó képernyőn” – tette hozzá.

Majd elválik

Noha a választóképernyő megjelenése gyakorlatilag nem volt hatással a böngészőpiaci erőviszonyokra, egy ilyen alig ismert, kis szereplőnek akár jelentős lökést is adhatna az első oldal által biztosított nyilvánosság. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a kínai cég érvelését elfogadják-e Brüsszelben és Redmondban.

A listát a friss piaci adatok alapján félévente aktualizálja a Microsoft. Amint az EB versenypolitikai alelnökének szóvivője az IT café-nak elmondta: a böngészőválasztóba bekerülő szoftverek listáját az amerikai cég állítja össze, de azt a Bizottságnak is jóvá kell hagynia, mielőtt frissítenék. „A választóképernyőn az Európai Gazdasági Térség területén legnépszerűbbnek számító 12 böngészőnek kell szerepelnie. A rangsor három független adatforrás alapján készül. Majd elválik, hogy e független mérések igazolják-e a Maxthon nyilvános állításait” – fogalmazott a szóvivő.

Aki elmondta azt is, hogy a választóképernyőn keresztül eddig több mint 80 millió letöltést kezdeményeztek a felhasználók.

Azóta történt

Előzmények