Webdizájncenter: amikor megáll az idő

Hirtelen felindulásból indítjuk el új rovatunkat, melyben a magyar internet leggagyibb weboldalait igyekszünk bemutatni, konkrétan: pellengérre állítani. Az indítékunk egyszerű: rendre belefutunk olyan szájtokba, melyeknek egészen egyszerűen nem szabadna úgy kinéznie, ahogy kinéznek, nem szabadna olyan igénytelennek lennie, amilyenek. Egy olyan külsejében és/vagy kezelhetőségében igénytelen weboldallal, amely nincs összhangban a már kialakult vagy kialakítani remélt imázzsal, a tulajdonos erősen amortizálhatja a renoméját, nevetségessé teheti magát. De következzen minden tovább magyarázat helyett az első példa: a Pénzügyminisztérium weboldala.

pm.gov.hu„Sokat nem tudok róla írni, csak annyit, hogy egy rakás sz*r, mind kinézetre, mind kódra (tele van hibákkal, de nem is vártam mást)” – volt a véleményezésre felkért webdizájner kolléga tömör kritikája. A hozzám hasonlóan laikus felhasználó számára a legszembetűnőbb hendikep az, hogy az itthon legelterjedtebb, a magyar internetezők több mint fele által használt böngészőben, a Firefoxban hibásan jelenik meg: a menüpontok egymásba csúsznak, és több elem nem úgy és nem ott jelenik meg, ahogy és ahol a készítői szándéka szerint meg kellene jelennie. Egyébként az Internet Exploreren kívül minden, Magyarországon nagyobb tömegek által használt browserben – a Chrome-ban, az Operában és a Safariban – jelentkeznek ezek a bugok.

Ez nem is meglepő annak fényében, hogy a szájt maga a velünk élő történelem. Az impresszumban például ez áll: „Az oldalak megtekintéséhez javasolt böngészőverziók, amelyek ingyenesen letölthetők: Internet Explorer 5.x vagy jobb, Maxthon, Sleipnir, Acoo, Avant”. A felsorolásban szereplő egzotikus alternatív böngészők többsége 2004 körül jelent meg, ez alapján – meg abból, hogy a ma elterjedt browserek meg sincsenek említve – gyanítható, hogy ekkoriban, tehát cirka hat éve frissültek utoljára a „technikai információk”, velük együtt talán maga az oldal is. Talán.


IE-ben így fest

A Web Archive mentései szerint 2004 óta egészen biztosan változatlan a dizájn, de a webes őskorszakot idéző frame-es tartalomelrendezés és a nem méretezett képek korábbi, ezredforduló közeli gyökerekre utalnak. A megelőző évekből fennmaradt mentéseken azonban csak egy intró, egy animáció őrződött meg, maga az oldalstruktúra nem. Biztos véletlen hiba, hogy az amúgy teljesen funkciótlan, de a korabeli netes ízléssel tulajdonképpen szinkronban lévő felvezetőt éppen 2004-ben, az „animált képekért” rajongó Kovács informatikai miniszter idejében dobták ki.

Az ezredforduló közeli eredetet valószínűsíti egyébként egy 2001. október 18-i hír, mely szerint „Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be a tárca új honlapját, amelyet a minisztérium saját kivitelezéssel, saját szakembereivel valósított meg.” (Origo) Az akkor talán még korszerűnek mondható oldal kialakítása gyaníthatóan sokat nem változott azóta – közel 9 éve. Gáz.

***

A rovathoz tippeket – akár komplett elemzéseket – is örömmel fogadunk az itcafe kukac itcafe pont hu e-mail címre, az arra érdemes darabokat feltétlenül megosztjuk a publikummal.

Azóta történt

Előzmények

  • Modernizálják a Wikipediát

    Áprilistól megújul a szerkesztői felület és részben az arculat is. Elsőként az angol nyelvű kiadás változik.

  • A nap vicce: a Commodore 64 feltámad

    Idén tavasszal jön az új Commodore. Egy amerikai cég megvette a jogokat a név használatára, és valószínűleg ezzel el is költötte minden pénzét. A termékre ugyanis láthatóan nem maradt.