Vodafone-óriásmegrendelés a Freesoftnak

A rendkívüli tájékoztatás körébe tartozó, a cég éves árbevételének tíz százalékát meghaladó értékű szerződést kötött a Freesoft Rt. a Vodafone-nal – jelentette be tegnap a tőzsdei társaság. A megbízás értelmében a szoftvercég egy egyedi fejlesztésű, a kiskereskedelmi bolthálózat működését támogató programot készít a mobilszolgáltatónak. A fejlesztés hozzávetőleg egy évig tart, azt követően azonban a Freesoft még három évig vállalta a rendszer támogatását. A bevétel legnagyobb része ennek megfelelően a jövő év során realizálódik – tudta meg a NAPI Gazdaság Keresztesi Jánostól, a társaság vezérigazgatójától. A szerződés pontos nagysága üzleti titok, annyi azonban bizonyos, hogy a megbízás értéke meghaladja a Freesoft ez évre tervezett árbevételének tíz százalékát, azaz a 82 millió forintot.

Eladott az egyik nagytulajdonos

Újabb részvényeket adott el a társaság egyik nagytulajdonosa, Popovics Zoltán – jelentette be tegnap a Freesoft. A jegyzés során közel 15 százalékos tulajdonrészt szerző befektető szerdán egy jelentősebb – majdnem 8 százalékos – részvénypakettől vált meg, ezzel részesedése a cégben 2 százalékra csökkent.

Igencsak szomjaztak már a befektetők valami pozitív hírre, az őszi tőzsdei bevezetés óta ugyanis meglehetősen csendes volt a Freesoft-részvények piaca. A kezdeti nekilódulást leszámítva az árfolyam alig valamivel az 1800 forintos kibocsátási szint felett hullámzott.

A céghez a kibocsátás során közel 700 millió forintnyi friss tőke érkezett, amelyet a tervek szerint akvizíciókra fordít. A cégfelvásárlásokról mindeddig nem nyilatkozott a cég, ám ez nem jelenti azt, hogy a folyamat megfeneklett volna – mondta el Keresztesi. Jelenleg több tárasággal is a végső fázisban tartanak a tárgyalások, s amennyiben az átvilágítások a várt eredménnyel végződnek, úgy 2005 első negyedévében több cégfelvásárlásról is beszámolhatnak majd. Az idei számokról a vezérigazgató elmondta, tartható a 800 millió forint körüli árbevétel terv, az eredetileg 120 milliósra várt EBITDA-eredmény azonban a tőzsdei bevezetés költségei miatt némileg alacsonyabb lesz.

Azóta történt

Előzmények