Lámpákat is lehet vezérelni a Vivaldi böngésző új verziójával

Hatásos az új lehetőség, bár az azért kérdés, hogy ki és miért használná. Ugyanakkor technológiai fejlesztésnek a távlatai miatt kiváló.

A Vivaldi fejlesztői bejelentették, hogy mától érhető el a böngésző legújabb, 1.5-ös változata, mely javítások és apróbb bővítések mellett egy általuk egyedinek minősített funkciót is tartalmaz: a Philips Hue rendszerének böngészőből való vezérlésének lehetőségét.

A Philips Hue színes lámpái az okosotthon koncepció jegyében készülnek, és például arra adnak módot, hogy a lámpák színét egy alkalmazáson keresztül lehessen beállítani, illetve megadják a távvezérlés lehetőségét. Mostantól a Vivaldiban a témák beállításai között lehet engedélyezni, hogy a Hue rendszerének lelkével, a Bridge nevű eszközzel összekapcsolódjon a böngésző. Ezek után a szoftver a világítás színárnyalatát a meglátogatott weboldalhoz igazítja. Ez önmagában nem tűnik túl hasznosnak, de nem is ez a lényeg, hanem a koncepció miatt fontos, melynek célja, hogy a fizikai világot, az IoT-eszközöket behozza a böngésző világába.

Emellett a fontosabb újdonságok:

  • új olvasó mód, a címsorra elhelyezett ikon könnyíti a használatot
  • erős felhasználói nyomásra bevezették a fülek és fülcsoportok ablakok közötti mozgatásának lehetőségét, a csoportosítás megkönnyítését
  • a windowsos változatban bevezették az úgynevezett delta frissítést (amikor nem a teljes program töltődik le, csak a változások), így a lassú adatkapcsolattal rendelkező felhasználók sávszélességet és időt takaríthatnak meg
  • automatikus képernyőkép-készítés a jegyzeteknél (alapértelmezésben bekapcsolva)

Azóta történt

Előzmények