Csak megmondod a telefonnak, mit akarsz, és megcsinálja

Az új személyi asszisztens tegnap mutatkozott be, és már most is meggyőző a teljesítménye.

Ahogy nemrég az IT café is jelezte előre, tegnap a TechCrunch Eventen hivatalosan is bemutatták a Siri kidolgozójának legújabb fejlesztését, a Viv nevű platformot, illetve egy személyi asszisztens alkalmazást, melyet egy fejlett AI-rendszer támogat.

Dag Kittlaus és csapata a beszámolók szerint nemcsak meggyőzte a megjelenteket, de kifejezett lelkesedést keltettek demójukkal.

A Viv képes volt olyan komplex kérdésekre válaszolni, mint pl.: „Holnapután délután ötkor a Golden Gate-híd közelében melegebb lesz-e 70 foknál?”, illetve hangutasításra a megfelelő módon rendelt Uber-taxit, foglalt le szállodai szobát. A fejlesztők bemutatták azt is, hogy a platformot összekapcsolták a PayPalhoz tartozó Venmo rendszerével, így egyetlen mondattal lehet pénzátutalást végrehajtani.

Hasonló alkalmazás már van a piacon, két hónapja jelent meg a kereskedelmi sikertől egyelőre még messze álló Hound, mely szolgáltatásaiban és képességeiben igen hasonló a Vivhez, és amelynek így már versenytársa is van. Ezek után nem volt meglepő, hogy Kittlaus a bemutatónak erős promóciós és marketingjelleget is adott. Elmondta, hogy szerintük forradalmi az a technológia („dynamic program generation”), ami a Viv mögött van: egy olyan tanulni tudó szoftver, mely képes egy másodpercnél rövidebb idő alatt átírni a saját kódját, ha a korábbiakban nem tapasztalt feladatot kell megoldania.

A nagy különbség a Siri és a Viv között az, hogy az utóbbi nyitott platform: a harmadik felek (a mozik, a pizzázók, a színházak, a boltok stb.) szerződésekkel csatlakozhatnak hozzá, majd miután adatokat biztosítanak a rendszernek, a Viv ezek között már a maga „okos” módján tallózik, kombinálja és összerendezi őket, majd a folyamatosan fejlődő algoritmus a felhasználók igényeihez alkalmazkodva teljesíti a kéréseket – és mindezt, ahogy látszik, nem webes keresésekkel, hanem közvetlen, sokkal hatékonyabb kapcsolatokkal oldja meg.

Azt nem tudni, hogy a fejlesztők mikor akarnak a piacra lépni a Vivvel, Kittlaus csak annyit mondott, hogy valamikor az év vége felé.

Azóta történt