Világméretű harc a kalózok ellen

Egy bírósági döntés arra kötelezi a brit internetszolgáltatókat (ISP), hogy adják ki a zeneipari szövetségnek (British Phonographic Industry, BPI) azon ügyfeleik adatait, akik internetes tevékenységük során megsértik a szerzői jogokat. A szervezet egyelőre harminc fájlmegosztó nevét kéri, akik a szövetség szerint irdatlan mennyiségű zenét töltenek le a világhálóról. Az ügyben érintett hat internetszolgáltató két hetet kapott a bíróságtól arra, hogy felfedje ezen – eddig csak IP-címükön ismert – ügyfelei személyi adatait. Ezek birtokában azután a BPI tárgyalásokba kíván bocsátkozik az érintettekkel, hogy peren kívül megegyezzen velük az általuk korábban letöltött zenék áráról. A szervezet nemrégiben zárta első ilyen tárgyalássorozatát, amelynek nyomán megállapították, hogy szemben a hiedelmekkel, amelyek szerint a fájlmegosztók döntően fiatalok, illetve diákok, minden korosztályból és foglalkozási csoportból találtak olyan embereket, akik szívesen kopizgatták ingyen mások műveit az internetről.

Eközben öt holland ISP beleegyezett abba, hogy figyelmeztetést küld az ország kalózkodás elleni szervezete, a Brain Institute által fájlmegosztással gyanúsított ügyfeleinek. Az ország legfelsőbb bírósága 2003-ban legálisnak minősítette a fájlmegosztó alkalmazásokat, minek nyomán a szerzői jogokat féltő szervezetek csak a nem jogtiszta állományokat letöltők ellen léphetnek fel – írja az Associated Press.

A svéd rendőrség megrohamozta az ország legrégebbi internetszolgáltatójának, a Bahnhofnak az irodáit, hogy megszerezze a cég szerzői jogsértéssel gyanúsított szervereit. Az akcióra az Egyesült Államok filmipari szövetsége (Motion Picture Association of America, MPAA) biztatta a svéd hatóságokat, mivel úgy sejtették, hogy a Bahnhofnál üzemelnek Európa legnagyobb és leggyorsabb kalózszerverei. A négy lefoglalt gépen talált anyagok nem pusztán a svédországi, de az európai szervezett illegális másolóiparról is szolgáltatnak adatokat. A berendezéseken a jelentések szerint 1800 digitalizált filmet, 5000 illegális szoftvermásolatot, valamint 450 ezer audiófájlt találtak – jelentette a Reuters.

Azóta történt

Előzmények