Globális UHD-szövetség jött létre

A CES-en (Consumer Electronics Show) még a kiállítás nyitónapján, január 5-én megalakult az UHD Alliance, amely célja szerint az eszközök és a tartalom szempontjából is meghatározza a prémium minőségi kategória szabványait. (UHD: a legalább 3840 x 2160 képpont felbontású megjelenítő eszközöket nevezik 4K2K, 4K vagy Ultra High Definition, azaz röviden UHD termékeknek.)

Az érintettek közleményt adtak ki arról, hogy vezető hollywoodi stúdiók, szórakoztatóelektronikai gyártók, tartalomszolgáltatók, filmgyártók és technológiai vállalatok az idei CES-en jelentették be az UHD Alliance létrehozását. Céljuk, hogy új szabványokat határozzanak meg a képi szórakoztatás világának következő generációs fejlesztéseihez, és ezzel segítsék a videótechnológiák innovációját, beleértve a 4K és az ennél nagyobb felbontású, nagyobb dinamikatartományú, szélesebb színskálával rendelkező, illetve 3D térhatású audiómegoldásokat.

Úgy tervezik, hogy az UHD Alliance a prémium kategóriás ultra nagy felbontású tartalmakról és eszközökről nyújt tájékoztatást. A szövetség arra is figyel, hogy tökéletesen illeszkedő, integrált és csúcsminőségű UHD-környezetet lehessen nyújtani a fogyasztók számára a rendszer minden elemére vonatkozóan. A prémium kategóriás UHD tartalmakat és eszközöket egyértelműen fogják jelölni, így a vásárlók a boltban is könnyen felismerhetik őket.

A szövetséget olyan globális nagyvállalatok hozták létre, mint például a Samsung Electronics Co., a DIRECTV, a Dolby, az LG Electronics Inc., a Netflix, a Panasonic Corporation, Ltd., a Sharp Corporation, a Sony Visual Product Inc., a Technicolor, a Walt Disney Studios, a Twentieth Century Fox és a Warner Bros. Entertainment.

Az UHD Alliance ígérete szerint garantálja, hogy a folyamat valamennyi eleme – kezdve a gyártástól, a forgalmazáson és a tartalomfogyasztáson át, egészen az eszközök lejátszási képességéig – megfeleljen a prémium kategóriás szabvány követelményeinek. A következő hónapokban a társulás azon fog dolgozni, hogy egy olyan technológiai tervet dolgozzon ki, amely elősegíti az UHD technológia gyors fejlődését világszerte.

Azóta történt

Előzmények