Donald Trump nem bízik a számítógépekben

Az új elnök szerint a régi módszerek sokkal biztonságosabbak, a számítógépek túlságosan sebezhetőek.

A januárban hivatalba lépő új amerikai elnök az új év köszöntése előtt december 31-én floridai luxusbirtokán, a korábbi elnöki üdülőben válaszolt az újságírók kérdéseire, és itt egyrészt elmondta, hogy továbbra is kételkedik abban, hogy Oroszország állna a Demokrata Párt irodáit ért kibertámadások mögött, illetve kifejezte kétségeit a számítógépek, valamint a számítógépes hálózatok biztonságát illetően.

Trump elmondta, hogy mivel nem állnak rendelkezésre bizonyítékok, „nem fair” az oroszokat vádolni, és azt is hozzátette, hogy tud olyan dolgokról, melyekről mások nem, és ezek alapján még inkább kételkedik a titkosszolgálatok által oly annyira biztosnak vélt orosz érintettségben. Megígérte azt is, hogy a hét elején, kedden vagy szerdán ezekből a jelenleg bizalmas információkból némelyeket nyilvánosságra is fog hozni.

A megválasztott elnök elmondta azt is, hogy minden egyes számítógép veszélyforrás, mivel feltörhető, ezért ha igazán fontos információkról van szó, akkor azt papírra kell vetni, mint a régi időkben, és futárral kell eljuttatni a címzetthez. Hozzátette, hogy látja a tízéves fián, hogy bármit megcsinál a számítógéppel, amit csak akar, ezért is ragaszkodik a futárhoz.

Mint a kijelentést kommentáló egyik szaklap megjegyzi: Trump gondolata nem az ördögtől való, bizonyítják ezt az elmúlt évek súlyos biztonsági incidensei, a napvilágra került kiberkémkedési ügyek stb., ugyanakkor a papíros adatrögzítés és a futáros továbbítás sem kockázatmentes – egyrészt a papírt is meg lehet szerezni, másrészt a fizikai adatrögzítéshez és a továbbításhoz embereket kell bevonni, és ez is rizikófaktor.

Azóta történt

Előzmények