Idén megmondja az Apple, hogy mi a nagy AI-terve

Tim Cook maga jelentette ki, hogy az Apple is jelentős AI-befektetéseket hajt végre, idén pedig konkrétumokat is elárulnak majd.

Miközben a jelentések szerint az Apple képviselői az USA igazságügyi minisztériumának embereit igyekeztek meggyőzni, hogy ne indítsanak ellenük trösztellenes pert (2019 óta vizsgálják, hogy az iPhone és iPad szoftveres és hardveres korlátozásaival el akarják-e nyomni a riválisokat); addig az EU már jövő héten 500 millió euróra büntetheti az Apple-t a Spotify által indított zenei streamingvita kapcsán.

Jól látszik, hogy az Apple elfoglalt, ez pedig csak két példa volt a sok folyamatban lévő ügye közül. A befektetők zöme mégis arra kíváncsi, miért nem ugrik fejest az AI-iparba az Apple? Hiszen a Microsoft, a Google, de az Amazon és a Meta is öntik a dollármilliárdokat a szektorba (minden más tech cég mellett). A redmondiakra egyébként most az EU szállt rá egy nagy francia AI-befektetés miatt, a Google a saját hibásnak mondott rendszerét javítja, Zuckerberg pedig Ázsiában turnézik, cégvezetőkkel és miniszterelnökökkel egyeztet az AI és az együttműködések kapcsán. A felhős cégek árakat csökkentenek, hogy az AI-szektor ügyfeleit megnyerjék, a hatóságok sorra fontolgatják a vizsgálatokat. Ez pedig csak nagyon kevés példa abból, hogy mi történt az elmúlt órákban. De hol az Apple?

Erre most Tim Cook maga válaszolt a befektetőknek: jelentős AI-befektetésekről beszélt, a részleteket pedig még idén nyilvánosságra hozzák. Nagy áttörési lehetőséget lát a cég az AI kapcsán, a produktivitás és a problémamegoldás kapcsán is.

Cook megjegyezte, hogy a színfalak mögött az Apple termékekben is dolgozik AI, de idén konkrét AI-funkciókat hoznak. A Bloomberg korábban úgy értesült, a készüléken lévő keresőt is feljavítanák. Cook szerint minden Apple chipes Mac remek AI-gép, és nincs is jobb gép az AI-hoz ezeknél.

Az Apple részvényesei egyébként ki akarták kényszeríteni a cégből, hogy elmondja, hogyan használja az AI-t és milyen etikai irányelvei vannak – de a javaslatot a többség visszadobta. A legtöbb cégnél igyekeznek hasonló témában válaszokat elérni. Az Apple maga ellenezte a dolgot, mert a cég szerint a részletek nyilvánosságra hozása alááshatja a stratégiáját, miközben a gyorsan fejlődő ágazatban versenyezne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények