A tévé lesz a jövő játékkonzolja

A közeljövő okostévéin vagy set-top boxain nemcsak csatornákat és egyszerű appokat választhatunk majd, hanem konzolminőségű videojátékokat is – a hírek szerint ezen dolgoznak a nagy amerikai kábeltévé- és IPTV-szolgáltatók. A Bloomberg értesülései szerint többek között az AT&T, a Verizon és a Time Warner Cable is olyan felhőalapú játékplatformot hozna el a nappalik képernyőjére, amelyekkel a nézők távoli szervereken futtatott szoftverekkel játszhatnának akár a távirányító segítségével. E három szolgáltató még várhatóan az idén elkezdi a szóba jöhető megoldások tesztelését, hogy már 2013 elején felvehesse kínálatába a videojátékokat is.

A játékok használatához nem lesz szükség bivalyerős számítási teljesítménnyel rendelkező tévékre, beltéri egységekre, mert a szoftverek távoli szervereken futnak. A grafika a televíziók kijelzőjére a széles sávú internetkapcsolaton keresztül jut majd el, ugyanitt közlekednek visszafelé a felhasználó kezében lévő kontroller vezérlési adatai. Ilyen felhőalapú játékplatform több is létezik, az egyik első, az OnLive éppen nemrég csődközeli helyzetbe jutott.

A játékstreaming működése (Illusztráció: CiiNOW)
A játékstreaming működése (Illusztráció: CiiNOW)

A tévészolgáltatók számára azonban az üzlet kevésbé lenne kockázatos, hiszen egyrészt rendelkeznek a kritikus előfizetői tömeggel, másrészt biztosítani tudják a streaminghez szükséges – 720p felbontás esetében 5-6 Mbps sávszélességű – stabil internetkapcsolatot. A videojátékok felvétele a csomagkínálatba magától értetődő kiterjesztése a meglévő szolgáltatáskínálatnak, és az előfizetőnkénti bevétel növelésének – teszik hozzá szakértők. A játékokat várhatóan a tévés csomagokhoz hasonlóan havi előfizetési díj fejében lehet majd használni.

A szolgáltatók által használni kívánt technológiák már készen vannak, működnek: a Playcast például Franciaországban, Szingapúron és Dél-Koreában kínál cloudalapú játékokat kábeles előfizetőknek, míg a CiiNOW – melybe befektetőként beszállt a chipgyártó Advanced Micro Devices (AMD) – már egy ideje élesben teszteli a hibrid streamingre épülő rendszerét Európában.

Előzmények