Jövőre megindítja a táblagép-inváziót az Intel

Legalább 35 olyan tablet fejlesztésén dolgoznak a különféle gyártók világszerte, melyek az Intel processzoraira épülnek, és a készülékek száma folyamatosan nő – mondta el tegnap egy elemzőknek tartott prezentáció során Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. E gépek jövőre kerülnek piacra, közülük többet bemutatnak majd a szórakoztatóelektronikai ipar legnagyobb éves seregszemléjén, a január elején Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show-n (CES) is.

Otellini több mint 15 olyan gyártót nevezett meg, akik készülnek Intel-alapú táblagépekkel, köztük van a Dell, a Fujitsu, a Toshiba, az Asus, a Lenovo és az Acer. „Mindent megteszünk azért, hogy a piacon elérhető összes használható operációs rendszert támogassuk” – hangsúlyozta a vállalatvezető. Jelenleg a Microsoft Windows 7, a Google Android és a MeeGo szerepel a platformpalettán.

Az Intel-vezér elmondta azt is, hogy e szegmens számára a cége két, Atom architektúrára épülő terméket kínál. Az eredetileg okostelefonokhoz szánt Moorestown „azoknak való, akik a legkönnyebb, leghosszabb akkumulátoros üzemidővel rendelkező és legvékonyabb modelleket szeretnék”. Ez nem támogatja a hagyományos PC-s interfészeket – mint amilyen például a PCI-busz –, és elsősorban mobil operációs rendszerek mellé ajánlják.

A másik platform az Oak Trail kódnevű chipkészlet. „Ez Windows-környezetbe való. Azokat célozza meg, akiknek fontos a PC-s perifériákkal való kompatibilitás. Ezzel a platformmal minden PC-s periféria tökéletesen működik. Ez az Atom egy megbízható, nagy teljesítményű és alacsony fogyasztású változata” – magyarázta.

Paul Otellini már korábban egyértelművé tette, hogy az Intel nem akar kimaradni az egyelőre a rivális ARM-architektúra által uralt tabletpiacról. A chipgyártó – mondta október közepén – minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni azért, hogy e szegmensben is meghatározó szereplővé váljon.

Az Intel a tabletpiacon egyértelműen gyorsabb sikerekre számít, mint a mobiltelefonok esetében, ahol évek óta nem tudta megvetni a lábát saját processzoraival. „Ez maratoni futás, nem rövid táv” – magyarázta most, hozzátéve, hogy 2011 második felében már lesznek Intel-alapú mobilok is a piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények