Átlát a ruhán: megjelent a legújabb vetkőztető kamera


Forrás: royalsociety.org

Egy brit vállalat, a ThruVision korábbi kamerájuk továbbfejlesztett változatát jelentette be, mely 25 méteres távolságból is képes megállapítani azt, hogy ha valaki a ruhája alá fegyvert, robbanószert vagy kábítószert rejtett – áll a cég március 7-ei közleményében.

A T5000 nevű eszköz úgynevezett „passzív képalkotó technológiát” használ a tárgyak felismerésére, mely a természetes elektromágneses sugárzás észlelésén és mérésén alapul. A kamera működését egy különleges, alacsony energia-kibocsátású elektromágneses sugárzás, a terahertzes tartományban található t-ray teszi lehetővé. Ezt a sugárzást a csillagászok fedezték fel, s a haldokló csillagok vizsgálatára ki is alakítottak egy módszert, de a sugarat laboratóriumban először csak 1995-ben sikerült előállítani. Így nem meglepő, hogy a ThruVision a fejlesztést az Európai Űrügynökséggel együttműködve hajtotta végre. Mivel minden tárgynak és élőlénynek egyedi a „t-sugár lenyomata”, ezért pontosan el lehet dönteni, hogy egy csomagban liszt, kokain vagy anthrax van-e; gyurmát visz-e magával az utas, vagy robbanóanyagot.

t4000
Az előző modell, a T4000

A cég állítása szerint az emberi test letapogatása teljességgel ártalmatlan, s a vizsgálatnál nem „fedik fel” az emberi test részleteit, csak a fent említett tárgyakat fogják keresni vele, melyeknek a testen lévő elhelyezkedését egy szoftver állapítja meg. (Bár, néhány ilyen képet látva, a test „elrejtése” csak akkor lehetséges, ha valamilyen torzító technikát használnak.) A technológiát mind civil, mind katonai területen alkalmazhatják: repülőtereken, bevásárlóközpontokban, sporteseményeken stb. A T5000 hivatalos bemutatója egy, a brit Belügyminisztérium által támogatott, március 12–13-án rendezett tudományos szakkiállításon lesz. Clive Beattie, a ThruVision vezetője úgy véli, hogy készülékük, mely bármilyen anyagból készült eszközt képes kimutatni, igen hatékony fegyver lesz a terrorizmus elleni harcban, s kiváló kiegészítője a mind komplexebb biztonsági rendszereknek.

A „vetkőztető” kamera híre természetesen komoly vihart keltett a brit jogvédők körében is, hiszen már ma is Nagy-Britannia társadalma számít a világ egyik legkomolyabban megfigyelt közösségének (a hírek szerint George Orwell egykori háza is legalább nyolc kamera látókörébe esik…).

Azóta történt

Előzmények