Új szolgáltatásokkal ünnepli kétéves fennállását Szolnokon a T-City

A Magyar Telekom közleményben jelentette be, hogy a Szolnokon 2009 májusában elindított program keretében most újabb innovatív szolgáltatások válnak elérhetővé a városban. A T-City CityPass városkártya az intelligens chipkártya alkalmazásával teszi lehetővé különböző közösségi szolgáltatások és kedvezmények igénybe vételét a kártyabirtokosok számára, és az NFC technológiával helyi közlekedésben bérletként vagy jegyként is használható. A Városőrző szolgáltatás automatikus, később elemezhető forgalommonitorozás segítségével járul hozzá a város közbiztonságának növeléséhez. A szintén most induló Energiamenedzsment rendszer pedig jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé egyes önkormányzati fenntartású épületekben.

T-City CityPass

A városkártyát 2011. májustól az év végéig tesztelhetik az érdeklődők. Az intelligens kártya különféle szolgáltatások (pl.: közlekedés, pontgyűjtés stb.) elérését és különböző kedvezmények igénybe vételét teszi lehetővé a város lakói számára. A városkártya jelenleg elsősorban kártya formájában jelenik meg a felhasználók számára, de a teszt során kiemelten kezelik a „mobiltelefonba integrált városkártya” megvalósítását, kipróbálását az NFC technológia felhasználásával. A szolnoki Városkártya kiemelt elfogadó partnere a Jászkun Volán Zrt. A város közösségi közlekedését biztosító cég egyes díjtermékek (összvonalas bérlet, a kismamabérlet és az időalapú menetjegy) megvásárlását és azok járatokon való felhasználását teszi lehetővé a kártyabirtokosok számára. A Városkártya emellett Szolnok Megyei Jogú Város egyes intézményeiben hűségpontok gyűjtésére és felhasználására is használható, valamint a programmal szerződött kereskedelmi partnereknél különböző kedvezmények igénybevételére is alkalmas.

Városőrző

Az ez év júniusában bevezetésre kerülő Városőrző szolgáltatás eredményeképpen javulhat a közbiztonság Szolnokon, illetve nőhet a város lakóinak biztonságérzete is. A teszt keretében Szolnok Szandaszőlős városrészének több pontján telepítenek egy a település be- és kivezető közútjait monitorozó berendezést, ezt különösen eredményesen használhatják a közbiztonságért felelős országos és helyi hatóságok, vagy a felhatalmazásukkal működtetett civil szervezetek. A célszerűen, de nem kötelezően a településhatárok közelébe telepített berendezés automata üzemmódban, a nap 24 órájában emberi beavatkozás nélkül képes az előtte bármilyen irányban elhaladó járművet forgalmi rendszáma alapján azonosítani és beállítástól függően róla fényképfelvételt készíteni. A felvételeket hely és időbélyeggel tárolják el, a törvényben meghatározott ideig. Felhasználásukra az adatvédelmi szabályok szigorú betartása mellett csak akkor kerülhet sor, ha a területen olyan rendkívüli esemény, bűncselekmény történt, ahol feltételezni lehet, hogy a vizsgálatot, a nyomozást a felvételek hatósági elemzése segítené.

Energiamenedzsment

A jelenlegi gazdasági helyzet, a villamos-energia- és gázárak növekedése, valamint a szigorodó európai uniós környezetvédelmi szabályozás eredményeképpen a vállalkozások az energiafogyasztás azonnali csökkentését támogató megoldásokat keresnek, amelyekkel minimalizálhatják CO2-kibocsátásukat és költségeiket. A T-Cityben tesztelésre kerülő Energiamenedzsment rendszer ebben tud segítséget nyújtani. Ez az energiafelügyeleti és adatgyűjtő rendszer egy-egy telephely több pontján folyamatosan méri, gyűjti az energiafogyasztás adatait (villamos energia, gáz, víz, távhő), illetve egyéb környezeti tényezőket (hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség stb.), és ezen adatokból előjelzést készít a jövőbeli fogyasztásra vonatkozóan.

Előzmények