Svéd siker az extrém programozóverseny első fordulójában

Szombaton zajlott le az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes fordulója. Az esemény szervezését a korábbi évekhez hasonlóan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete, valamint a Simonyi Károly Szakkollégium vállalta magára. Az idei feladatsort a műszaki egyetem közelmúltban végzett hallgatói állították össze. A verseny főtámogatója – mint eddig minden alkalommal – idén is a Fornax Zrt.

Az elektronikus előválogatón a Jon far bestämma nevű svéd csapat érte el a legjobb eredményt, mellettük további 26 csapat nyert jogot a május 4-6. között Budapesten megrendezésre kerülő döntőn való részvételre. A legjobban szereplő magyar csapat a 4. helyezést elérő landmine volt.

A március 3-ai előválogatón közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor vált hozzáférhetővé a 7 egymástól független feladat, melyek megoldására 5 óra állt rendelkezésre. A problémák elsősorban a versenyzők algoritmuselméleti ismereteit tették próbára, de emellett fontos szerepet kapott a gyors és precíz kódírási képesség is. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan, idén is bármilyen segédeszközt igénybe lehetett venni a feladatok megoldásához.

Az internetes fordulóban 4 kontinens 31 országából vettek részt, közülük a legjobb 27 csapat kvalifikálta magát a budapesti döntőbe. Hozzájuk csatlakozik még a tavalyi verseny első három helyezettje, akik automatikus meghívást kaptak az utolsó megmérettetésre, ahol a csapatoknak pontosan 24 órájuk lesz a lényegesen összetettebb problémákból álló kihívás teljesítésére.

Az internetes forduló hivatalos eredménye megtekinthető a verseny weboldalán.

Azóta történt

Előzmények