Újabb ingyenes zenék a Spiralfrogtól

A Spiralfrog nevű online zenei vállalkozás, mely – ahogy már beszámoltunk róla – az ingyenes zenei letöltést választotta üzleti modelljének, tegnap bejelentette, hogy adatbázisát egy új szerződés következtében az EMI előadóival bővíti: tehát például a Coldplay vagy Keith Urban is ingyenesen letölthető tőlük. Tehát ezek után a Spiralfrog már két nagy kiadóval, a Universal Music Grouppal – tavaly szeptember óta – és az EMI-jal is megállapodott.

E hirdetésekre alapozott szolgáltatás (videók letöltését is biztosítják) azonban sajnos még mindig csak az észak-amerikaiaknak – USA, Kanada – áll rendelkezésére, úgy tűnik, a világméretű terjeszkedést egyelőre kockázatosnak találják. A Spiralfrog regisztrált felhasználóinak csak egyetlen követelményt kell teljesíteniük: minden második hónapban legalább egyszer be kell jelentkezniük, hogy letöltési joguk megmaradjon – s korlát még az is, hogy a letöltött számok nem kompatibilisek az Apple iPodjával, csak olyan eszközökkel, amelyek Windowst futtatnak; a Windows DRM-je, másolásvédelmi szabványa az alapfeltétel, s a letöltött dalok csak mobileszközökre másolhatóak, CD-re például nem.

A Spiralfrog szóvivője a bejelentés kapcsán elmondta, hogy már folynak a tárgyalások a maradék két óriással, a Warnerrel és a Sony BMG-vel, ám további részleteket nem árult el. (A Universal és az EMI együtt az amerikai zenei piac 40 százalékát birtkolják, a Warner és a Sony BMG pedig 46 százalékot.) A cég a szóvivő szerint a növekedésben látja a jövőt, s a jelenleg elérhető 1,1 millió zeneszám és 4000 videó sokszorosára kívánják növelni az elérhető tartalmat még az év végéig.

Azóta történt

Előzmények