Sokan kipróbálják az Opera 10-et

Opera-logóA kiadása óta eltelt egy hétben 10 millióan töltötték le az Opera 10-es verzióját – közölte ma a programot fejlesztő Opera Software. A norvég vállalat szerint a magas szám egyértelműen bizonyítja: egyre több felhasználó ismeri fel, hogy a böngészők piacán is léteznek alternatívák.

„Bár minden új kiadásnál javultak a letöltési statisztikáink, az Opera 10 messze felülmúlta az eddigi rekordjainkat” – idézi a közlemény Jon von Tetzchner vezérigazgatót. Aki szerint ezúttal kivételesen magas volt az új telepítések száma, azaz sok olyan internetező installálta az új verziót, aki korábban nem használta az Operát. (Arra, hogy ezt miként tudták kiolvasni a letöltések számából, a közlemény nem tér ki – a szerk.)

Összehasonlításképpen: a Mozilla Firefox 3-as kiadását tavaly nyáron a rajongók mozgósításának köszönhetően egyetlen nap alatt nyolcmillióan töltötték le – ezzel a program a „24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver” kategóriában Guinness-rekordot állított fel –, míg az Apple Safari új, idén június elején kiadott 4-es verzióját a kiadását követő három napban 11 millióan telepítették.

Amint azt korábban megírtuk: az Opera 10 legfontosabb újdonságai a gyorsabb Presto motor, az áttervezett grafikus felület, a lapok előnézeti képét mutató „visual tabs” funkció, valamint a böngészés sebességét gyorsító, de cserébe a grafikus elemek megjelenítésének minőségét rontó Opera Turbo.

Azóta történt

Előzmények

  • Letölthető az Opera 10 végleges változata

    A tesztverziókhoz képest nincsenek újdonságok, hibákat javítottak.

  • Itthon megelőzi az Operát a Chrome

    A norvég böngésző évek óta nem tudott jelentős piaci részesedést elérni a magyar netezők körében. Helycsere várható az alsóházban.

  • Itt az Opera nagy dobása, az Opera Unite

    Világ internetezői, egyesüljetek! – mondja a norvég cég, amely új szolgáltatásával fel akarja számolni az internet hierarchikus rendszerét. Ez lenne a Web 5.0?

  • Leteszteltük az Opera 10 bétáját

    A napokban jelent meg a norvég böngésző legfrissebb változata, az Opera 10 béta. A cikkben bemutatjuk az újdonságokat, szubjektív észrevételekkel és háttér-információkkal vegyítve. Lássuk, mit várhatunk majd az új verziótól!